OAO: Oversigt over kommunernes budget for 2011

15/10/10 2:00

Nick Allentoft

OAO har gennemgået kommuners budgetforlig for 2011. Gennemgangen viser, at kommunerne samlet skal finde besparelser for over 5 mia.kr. i 2011 OAO's gennemgang af de kommunale budgetter for 2011 viser, at der samlet vil være besparelser på over 5 mia. kr. i budget 2011. Der er stor variation mellem kommunerne, både i omfang og fordeling af besparelserne. I langt de fleste kommuner (over 90) er der dog tale om besparelser på alle de store serviceområder.

Hvor bliver der sparet?

Områderne "Børn og Unge" og "Administration" er særligt hårdt ramt i år. Men også ældreområdet og det specielle socialområde er i spil i mange kommuner.

Enkelte kommuner har dog valgt en anden prioritering. Assens kommune øger eksempelvis udgifterne til administration, og Syddjurs kommune friholder børneområdet for besparelser.

Albertslund, Faxe, Frederiksberg, Silkeborg og Furesø er eksempler på kommuner, der har relativt store besparelser på det administrative område. Furesø skiller sig ud ved, at halvdelen af den samlede besparelse på 50 mio. skal findes på det administrative område.

OAO har sammen med FTF rundsendt et "inspirationskatalog" med forslag til effektiviseringer m.v. Nogle af de samme forslag kan genfindes rundt omkring i kommunerne (uden at de nødvendigvis kommer direkte fra kataloget). Eksempelvis vil Københavns Kommune spare 42,5 mio. ved mindre brug af eksterne konsulenter m.v. Og Stevns Kommune vil spare 11 mio. ved at ansatte FLERE jobkonsulenter og på den måde forbedre kvaliteten af beskæftigelsesindsatsen.

Usikre konsekvenser for de ansatte

Mange kommuner har endnu ikke konkretiseret besparelserne på de enkelte områder. Det er derfor stadig vanskeligt at sige, hvor mange stillinger, der samlet vil blive nedlagt, og hvor mange medarbejdere, der samlet vil blive fyret. Nogle kommuner er dog til gengæld allerede gået i gang med at forberede afskedigelser.

Netto- eller bruttobesparelser?

Ved opgørelsen af det samlede sparemål har OAO så vidt muligt kun medregnet "nettobesparelser" forstået som de besparelser, der er indregnet for at få balance i budgettet for 2011 på baggrund af en teknisk fremskrivning fra budget 2010.

Hvis man regner de besparelser med, der i budgetforligene bliver anvendt til opprioritering af andre opgaver, skal kommunerne finde yderligere mia. kr. Det bringer det samlede sparemål op på ca. 6 mia. kr.

Hertil skal så lægges de besparelser, der allerede er truffet beslutning om i 2009 eller tidligere i 2010, og som generelt ikke er medregnet i kommunernes egne udmeldinger om, hvor meget der skal spares som følge af det nye budgetforlig.

Opgørelsen bygger på de budgetforlig med tilhørende bilag, der er offentligjort af de enkelte kommuner. Materialet er suppleret med konkrete og faktuelle spørgsmål til en lang række af kommunerne.

OAO vil gerne takke de kommuner, vi har kontaktet, for positiv modtagelse af disse henvendelser.

Læs mere om de enkelte kommuner her.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.