Smartphones skal vænne sig til ældre

11/01/2011 14:10

Nick Allentoft

Mobilteknologien er med fuld fart på vej ind i den danske ældreplejesektor. Men kan hr. og fru Hansen finde ud af at bruge den? Ingeniører skal blive bedre til at koge avanceret teknologi ned til helt simple brugerløsninger, vurderer eksperter.

Det er ikke ældre, der skal vænne sig til smartphones. Det er smartphones, der skal vænne sig til de ældre. Ingeniører skal blive bedre til at omsætte teknologi til brugervenlige løsninger. Det er et afgørende skridt i retning af at virkeliggøre mere teknologi i fremtidens plejesektor. Det vurderer Jesper Rosholm Tørresø, som er Ingeniørhøjskolens ekspert i mobilteknologi og brugervenlighed. Han siger:
”Den teknologiske udvikling har allerede givet os et væld af nye muligheder for at udnytte resurser mere effektivt og skabe større kvalitet i ældreplejen. Men i praksis er det ganske lidt, der er taget i brug. Det er helt afgørende, at løsningerne er gennemtænkte og fungerer intuitivt, ellers er de stort set værdiløse. Hvis vi vil skabe en fremtidssikret plejesektor på brugernes præmisser, skal vi blive bedre til at tænke teknologi sammen med menneskers specifikke behov og begrænsninger.”

Brugervenlige løsninger haster
I de seneste år er udviklingen af ny teknologi til plejesektoren accelereret. Det sker samtidig med et øget politisk fokus på de samfundsøkonomiske konsekvenser af en voksende ældrebefolkning. Det danske sundhedssystem står overfor et enormt omkostningspres, og ældres hverdag med mobilteknologi ligger måske kun et lille skridt ude i fremtiden. Om bare ti år vil Danmark fordoble antallet af borgere over firs år.

”Det er en demografisk bombe, og det haster med at tænke teknologiske løsninger ind i en form, der kan gøre ældre mere selvhjulpne,” siger Jesper Rosholm Tørresø.

Han understreger, at evnen til at tænke teknologi og brugervenlighed sammen er en meget vigtig konkurrencefordel for virksomheder på et globaliseret marked.

I princippet er det allerede muligt, at den ældre med sin mobiltelefon kan aktivere sensorer, it-systemer og robotter og dermed få hjælp til de daglige, praktiske gøremål. Men han eller hun skal også kunne betjene det.

Telefonen som fjernbetjening
Stefan Lykkehøj Lund er en af de studerende, der arbejder i krydsfeltet mellem teknologisk udvikling og brugerbehov. Han har i forbindelse med sit afgangsprojekt udviklet et fjernstyringssystem til smartphones med kun fire knapper. Han fortæller:

”Ofte kan teknologien langt mere end nødvendigt, og systemerne til smartphones er alt for komplicerede. Hvis en gammel mand eller dame skal blive fortrolig med teknologi, er det en grundforudsætning, at han eller hun kan bevare både overblikket og kontrollen. Hvis kun ingeniøren mestrer anvendelsesmulighederne i et system, er der ingen, der har vundet noget ”

Med hjælp fra Stefans system, kan den ældre via en smartphone trådløst betjene en række forskellige intelligente enheder i hjemmet på en ultrasimpel måde.

”Det smarte ved det her system er, at det er nemt. Du kan bruge din telefon som fjernbetjening til at åbne vinduer og døre, køre sengen op eller ned, tænde for støvsugeren, og ved hjælp af biosensorer kan du overvåge puls, blodtryk, væskebalance og andre kropsfunktioner. Det er kun fantasien, der sætter grænser,” siger han.

Stefan afslutter sin eksamen som elektroingeniør i næste uge, og han drømmer om at starte egen virksomhed og kommercialisere sit produkt.

Mest Læste

Annonce