Støjberg: Slut med rigid regel om jobsøgning

01/11/2010 13:58

Nick Allentoft

Ledige, der har skrevet under på en kontrakt om et job, skal ikke længere sende jobansøgninger, indkaldes til samtaler eller deltage i aktivering. Det samme gælder ledige, som snart skal på efterløn eller barsel. Det er den første melding fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg, efter at hun har modtaget bruttokataloget med alle forslagene fra ”Væk med bøvlet, Inger”.

- Det tjener intet formål, at ledige, som fx har et konkret job på hånden eller snart går på efterløn, skal sende jobansøgninger, møde til samtaler i jobcenteret eller a-kassen og i aktivering på samme måde som alle andre ledige. Derfor skal de simpelthen kunne friholdes fra at komme til samtaler og i aktivering. Men hvor længe, de skal friholdes, er noget af det, jeg nu vil se nærmere på, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

- Det er et irritationsmoment for de ledige, men det er også stærkt generende for virksomheder at få jobansøgninger fra mennesker, der reelt ikke leder efter et nyt job. Og så er det spild af penge at bruge kræfter i aktiveringssystemet på at afholde samtaler og aktivere folk, der skal i gang med et nyt job inden for den næste måned, siger hun.

- Kravet om at skulle sende jobansøgninger, selvom man allerede har skrevet under på en kontrakt – eller hvis man meget snart skal på barsel eller efterløn – er nok den regel, jeg oftest er blevet mødt med et ønske om at fjerne. Derfor gør jeg det nu. Vi skal jo ikke bevare rigide regler, som ikke har nogen nytte, men blot generer folk, siger Inger Støjberg.

I foråret efterlyste beskæftigelsesministeren ideer til at forenkle beskæftigelsesindsatsen på hjemmesiden VækMedBøvletInger.dk. Der kom over 1.700 henvendelser. Alle bidragene udgør sammen med forslag fra interview med blandt andet ledige, virksomheder, medarbejdere i jobcentre og repræsentanter fra a-kasser grundlaget for bruttokataloget, som beskæftigelsesministeren har modtaget. Bruttokataloget indeholder 389 forslag til områder, hvor indsatsen for ledige kan gøres mere enkel.

- Jeg er meget imponeret over de mange forslag. Men mange steder peger forslagene i helt forskellige retninger. Derfor skal vi nu bruge lidt tid på at bearbejde forslagene for at nå frem til, hvor og hvordan vi kan afskaffe unødvendigt bøvl, siger Inger Støjberg.

Langt de fleste forslag kræver, at lovgivningen bliver ændret. Derfor er det nødvendigt med politiske forhandlinger, inden indsatsen for ledige kan gøres mere enkel. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg regner med at komme med et udspil til de politiske forhandlinger før jul.

Læs mere

Mest Læste

Annonce