Foto: kora.dk
Foto: kora.dk

Fokus på uddannelse kan styrke kommunerne

Velfærd

15/1/15 11:04

Suleman Haider

Kommunerne har brug for de unge for at udvikle sig og skabe vækst. Men i dag flytter uddannelse i stor stil de unge til landets store byer. Derfor er det helt centralt for yderkommunerne at tilbyde de unge en uddannelse, de kan bruge lokalt, lød KORAs direktør Jan Rose Skaksens råd til kommunerne på Kommunaløkonomisk Forum.

Uddannelse er en afgørende faktor for velstand og vækst. Men ikke al uddannelse er lige godt set med kommunale briller. For mens gymnasiet er mange unges enkeltbillet til de store byer, så kan en erhvervsuddannelse i højere grad fastholde de unge ude i kommunerne. Og det kan være med til at skabe økonomisk vækst og udvikling.

Sådan lød KORAs direktør Jan Rose Skaksens budskab til kommunerne, da KL i sidste uge holdt sit 11. Kommunaløkonomisk Forum.

- Kommunerne uden for de store byer bør fokusere mere på at sikre de unge en erhvervsuddannelse. De lange, videregående uddannelser centraliserer sig i landets største byer. Men er der sammenhæng lokalt mellem de unges mulighed for uddannelse og erhvervslivets behov for arbejdskraft, så vil flere unge blive boende, siger Jan Rose Skaksen.

Uddannelser flytter unge

Ser man på andelen af 25-29-årige, der har en ungdomsuddannelse, i samtlige 98 kommuner, topper netop områderne i og omkring landets fire største byer – København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Men ser man så på, hvor de unge boede, da de var 15 år, ser billedet ganske anderledes ud. Her ligger for eksempel Vestjylland helt i top. Med andre ord er de vestjyske unge uhyre flittige til at tage en uddannelse. Men de flytter til gengæld lige så flittigt ud af deres hjemkommune.

Udviklingen i de unges valg af uddannelse er ifølge Jan Rose Skaksen med til at understrege vigtigheden af, at kommunerne uden for de store byer styrker deres fokus på uddannelse.

Mens andelen af 20-24-årige med en gymnasial uddannelse og med en erhvervsuddannelse i 1991 var lige stor – 30 procent – så var gabet vokset betragteligt i 2012. Her havde næsten halvdelen af aldersgruppen en gymnasial uddannelse og under 20 procent en erhvervsuddannelse.

Lukninger kan flytte flere

- Centralisering i de store byer er formentlig uundgåelig, når det gælder de lange, videregående uddannelser. Men lokal forankring er en reel mulighed, når vi taler om erhvervs- og professionsuddannelserne, mener Jan Rose Skaksen.

Han advarer derfor også mod at centralisere for mange uddannelser og vurderer, at fremtidige lukninger af gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner vil skabe en ny bølge af unge, der søger mod de store byer:

- Dermed risikerer vi, at landdistrikterne i fremtiden får de samme problemer med at skaffe for eksempel lærere og pædagoger, som de allerede i dag har med at skaffe læger.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.