Plejeboliger forbedrer generelle livsforhold for ældre

Velfærd

13/02/2012 12:58

Administrator

De fleste ældres livskvalitet forbedres på en række områder, når de kommer på plejehjem eller i plejebolig. Men det er svært at styrke den sociale kontakt med omverden. Det viser en ny undersøgelse, som SFI har lavet for Ældrekommissionen.

Får ældre et bedre liv, når de kommer på plejehjem eller i plejebolig? Det på én gang simple og komplicerede spørgsmål er omdrejningspunktet i en ny SFI-rapport, som er udarbejdet for Ældrekommissionen.

Øget livskvalitet for de fleste
Undersøgelsen viser, at de ældre generelt får en bedre livskvalitet når det gælder grundlæggende behov som personlig pleje, boligforhold og rengøring samt mere overordnet muligheden for at leve et værdigt liv. De ældres livskvalitet forbedres også i forhold til mad og drikke, tryghed i hverdagen og kontrol over det daglige liv.

Langt de fleste får det altså bedre i en plejebolig, men ikke alle. Omkring én ud af hundrede ældre får således ikke opfyldt deres behov i forhold til enten bolig, mad og drikke, tryghed, kontrol eller værdighed, når de flytter ind i en plejebolig.

De svære sociale behov
Undersøgelsen viser også, at omkring én ud af fire af ældre ikke får dækket deres behov for social kontakt og for aktiviteter i hverdagen på trods af medarbejdernes indsats. På den baggrund konstaterer forskerne, at det især er på disse områder, at man kan gøre plejeboligen bedre for de ældre.

Dårligt arbejdsmiljø
Forskerne har også undersøgt, om institutionelle forhold på plejeboligen påvirker de ældres livskvalitet. Men selv om en del medarbejdere synes, de har et dårligt arbejdsmiljø og ikke kan yde god kvalitet i plejen, så kan forskerne ikke påvise, at det har konsekvenser for de ældres liv.

”Vores undersøgelse bygger på omkring 300 ældre i plejebolig og på plejehjem. Det er ikke helt nok til at sige noget om konsekvenserne af de institutionelle forhold, men vi kan ikke udelukke, at det betyder noget for de ældres livskvalitet,” forklarer professor Tine Rostgaard, som er en af forskerne bag undersøgelsen.
 

Mest Læste

Annonce