Hvem havde troet, at en almindelig eftermiddagstur kunne ende som et eventyr taget direkte ud af en Indiana Jones-film?
I februar blev netop dét scenarie virkelighed for to intetanende tjekkiske vandrere, der pludselig stod ansigt til ansigt med en skat til en værdi af mere end 2 millioner kroner.
Det skriver mediet Zap.
Vandrerne gik fredeligt langs skråningerne af Zvičina-højen nær Trutnov, ikke langt fra grænsen til Polen, da de fik øje på noget besynderligt mellem stenene i en gammel mur.
Her lå en aluminiumsbeholder, og inden i den gemte sig hele 598 skinnende guldmønter, pakket ind i elleve omhyggelige stofruller.
Men eventyret var slet ikke slut endnu – kun en meter længere fremme dukkede endnu flere skatte op: 16 gyldne tobaksdåser, 10 armbånd, en fin pung af ståltråd, en kam og en halskæde med en mystisk nøgle. Hele skatten vejer imponerende syv kilo, og mønterne alene udgør knap fire kilo rent guld.
Ifølge eksperter fra Museum for Østbøhmen, der nu undersøger skatten, stammer fundet fra tiden efter 1921, hvilket er den seneste dato præget på mønterne.
Men hvorfor dukkede ejeren aldrig op efter sin skjulte formue? Årsagerne kan være mange: Krige, deportationer af både tyskere og jøder, og ikke mindst økonomiske reformer gjorde området særdeles uroligt dengang.
Men hvorfor dukkede ejeren aldrig op efter sin skjulte formue?
"Listen over mulige årsager til, at skatten blev begravet, er ret klar. Det var begyndelsen på krigen, deportationen af den tjekkiske og jødiske befolkning , og derefter deportationen af tyskerne efter krigen, så der er flere muligheder," forklarer Miroslav Novák, direktør for afdelingen for arkæologi på det tjekkiske museum, til Radio Prague International.
Særligt interessant er mønternes blandede ophav: Frankrig, Belgien, det Osmanniske Rige, Østrig-Ungarn og det tidligere Jugoslavien er repræsenteret. Numismatiker Vojtěch Brádle påpeger, at mange mønter oprindeligt var præget til områder på Balkan: "Det handlede ikke om mønternes pålydende værdi … Det var bevidst skjult, fordi det var ædelmetal.“
Arkæologerne håber nu, at gamle arkiver kan give ledetråde til, hvem ejeren var, og hvorfor skatten blev glemt under Zvičina-højens stille skovbund. Men indtil mysteriet løses, står en ting klart: Man ved aldrig, hvad en eftermiddagstur i bjergene kan føre med sig – måske endda en guldskat.