CSR – et fremmedord i det offentlige?

Bæredygtighed

26/11/12 8:49

Jakob Rom Johansen

Hvad passer ikke ind i følgende opremsning: CSR-glamour, Bill Clinton, royal bevågenhed eller Gråsten Plejecenter? Gættede du på Gråsten Plejecenter, er det ikke så mærkeligt. I det selskab stikker plejecenteret ud som Jeppe i baronens seng. Ikke desto mindre er gættet forkert. Faktisk hører alle fire ting til i samme sætning.

Gråsten Plejecenter stod onsdag d. 14. november på scenen i Alsion i Sønderborg og modtog prisen CSR People Prize -100 ved det årlige CSR Award Show. Prins Joachim overrakte prisen, Hollywood-starletten Connie Nielsen kastede glamour over begivenheden, og Bill Clinton rundede festen af.

Midt i det hele stod centerleder Bente Kaehne sammen med nogle af sine medarbejdere og strålede om kap af bare stolthed.

På hjemmesiden vfsa.dk kan du læse mere om de forrygende festligheder og se billeder fra arrangementet.

Stoltheden var helt på sin plads. Det er al ære værd, at Gråsten Plejecenter tager ansvar for sine medarbejdere og for lokalsamfundet. Men først og fremmest er plejecenteret et nødvendigt fyrtårn for andre offentlige virksomheder. Der er nemlig generelt ikke den store tiltro til, at offentlige virksomheder har noget at gøre i al palaveren om CSR og social ansvarlighed.

Svag offentlig aktivering
Den manglende tiltro kan et stykke hen ad vejen siges at være begrundet. Fx gør det indtryk, når professorerne Michael Svarrer og Michael Rosholm fra Aarhus Universitet i rapporten ’Effekter af virksomhedsrettet aktivering i den aktive arbejdsmarkedspolitik’ konkluderer, at løntilskudsansættelser, som i private virksomheder er en god idé, faktisk fører ledige væk fra fast arbejde, når de foregår i offentlige virksomheder. Hvor er ansvaret for de ledige lige henne i den situation?

Læs og hør om undersøgelsen i indslaget på DR P1 Løntilskud i det offentlige virker dårligt.

De faglige organisationer og arbejdsgivere er også ude med riven efter den offentlige aktivering, og beskæftigelsesministeren varsler, at hun til foråret kommer med en rapport, der skal vise, om løntilskudsjob i offentlige virksomheder overhovedet batter noget.

Læs mere om det i artiklen Frontalangreb på offentlig aktivering

Når vi i CABI konsulterer statistikker og drager erfaringer af vores projekter, ser det imidlertid ud til, at aktivering i offentlige virksomheder ikke kan afskrives, når det kommer til udsatte ledige i matchgruppe 2 og 3. Der er faktisk en effekt, som er værd at tage med af både løntilskud og virksomhedspraktik for disse grupper.

En pære i plejecentret
Inden barnet bliver skyllet ud med badevandet, er der derfor grund til at sætte ekstra stærke pærer i fyrtårne som Gråsten Plejecenter og lade dem overdrysse med stjernestøv fra CSR-shows. De offentlige virksomheder skal blive bedre til at fortælle verden om, at de kan bidrage til at løse de udfordringer arbejdsmarkedet og samfundet står over for i de kommende år.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.