Husk mennesket i misbrugsindsatsen

Velfærd

12/10/2016 09:29

Det er et af hovedbudskaberne fra Steen Guldager, som underviser på et COK-kursus i misbrug og psykiske lidelser. Og det var et budskab, der gik rent ind hos afdelingsleder Morten Pedersen fra Næstved Kommune.

- Vi skal passe på ikke at blive for systemstyrede. I virkeligheden skal vi keep it simple. Vi skal spole filmen tilbage og spørge os selv, hvordan vi gerne ville behandles, hvis det var os, der stod med et misbrug, fortæller Morten Pedersen, der er afdelingsleder for Misbrugsindsatsen i Holbæk Kommune.

COK på DenOffentlige

COK er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og udgiver artikler, debatindlæg, synspunker, pressemeddelelser og cases om offentlig ledelse og kompetenceudvikling. 

Læs mere om COK her. 

Læs mere om at blive redaktør her.

Steen Guldager, der underviser på COKs kursus i ’misbrug og psykiske lidelser’, har selv arbejdet helt tæt på misbrugere med psykiske lidelser i mange år. Blandt andet i Aarhus Kommune, hvor han senest var centerleder for Center for Misbrugsbehandling, som forsker og i dag som VISOspecialist i Socialpsykologisk Center, hvor han for Socialstyrelsen bliver koblet på de sager, som kommunerne ikke selv kan løse – oftest fordi der er dobbeltdiagnoser på spil.

Det handler om borgeren
Først og fremmest handler det om at hjælpe borgeren, sagde Steen Guldager, da COK talte med ham i foråret. Men han understregede samtidig, at det også handler om at spare ressourcer. For alt for mange bliver svingdørspatienter. De kan ikke fuldføre den ene behandling uden den anden, og de går ind og ud af systemer og programmer, begår voldshandlinger mv. og kommer til at koste samfundet endnu flere ressourcer, end hvis de havde fået en koordineret behandlingsindsats til at starte med.

- Retningslinjerne fra Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og KL samt kravene fra politikerne er helt entydige: Man må ikke afvise at behandle borgere. De skal screenes for psykiske lidelser og tilbydes en koordinerende behandling. Det handler om ressourcer – men det handler først og fremmest om mennesker, der har det rigtig skidt, og som har brug for at blive set og hørt,” siger Steen Guldager.

Morten Pedersen er allerede i gang med at planlægge en temadag med sin supervisor, så de kan få formidlet budskaberne fra kurset videre til medarbejderne. For selvom der er travlt, er det vigtigt at stoppe op og minde hinanden om, at det er mennesket, der kommer først.

Læs mere om COKs kursus i ’misbrug og psykiske lidelser’ her

Mest Læste

Annonce