123.000 flere personer leverer offentlig service

Over de sidste 20 år er der blevet 123.000 flere personer, der leverer offentlig service, viser ny analyse. Det understreger ifølge DI, at det offentlige forbrug hverken nu eller i de kommende år vil være på et lavt niveau.

Over de sidste 20 år er der blevet 123.000 flere personer, der løser offentlige opgaver. De 86.000 af dem er blevet ansat i private virksomheder, der løser offentlige opgaver. Dertil kommer 37.000 flere ansat i offentlig regi. Det viser en ny analyse foretaget af DI.

Ifølge vicedirektør i DI Kent Damsgaard understreger tallene, at den blotte opgørelse af antallet af offentlige ansatte ikke giver et korrekt billede af, hvor mange penge og ressourcer, der bruges på offentlig service.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Tallene viser tydeligt, at der har været en ret markant vækst i antallet af personer, der leverer offentlige service over de seneste 20 år. Det er derfor, det er vigtigt både at tælle offentligt og privat ansatte med, når man diskuterer det offentlige forbrug og service, siger han og tilføjer:

- For borgerne må det interessante spørgsmål være, hvilke ydelser det offentlige leverer til dem. Dette burde være et vigtigere spørgsmål, end om det er en privat eller offentlig ansat, der udfører arbejdet.

LÆS OGSÅ: FTF: Om 10 år mangler 53.000 par hænder

Offentlig forbrug er højere end i 2005

DI har også set på, hvad regeringens planer om en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent i årene frem mod 2025 vil betyde. Beregningerne viser, at de offentlige serviceudgifter per borger i alle årene vil være højere end i 2005.

- Det vil sige, at kvaliteten af den service, som borgerne får tilbudt reelt bør være bedre end den service, der blev tilbudt borgerne i 2005, siger Kent Damsgaard.

DI’s beregninger viser, at det offentlige forbrug i 2025 vil være på omtrent 670 mia. kr., svarende til godt 23,5 pct. af BNP. Det er godt 40 mia. kr. mere, end hvad et uændret serviceniveau pr. borger fra 2005 burde være.

- Vi har set fuldstændig bort fra de effektiviseringsgevinster, der bør være sket siden midten af 00’erne. Så uanset om man sammenligner med 2005 eller 1995, er vi ikke på et lavt niveau, og det kommer heller ikke til at ske i de kommende år. Alligevel oplever man det sådan mange steder, og derfor skal der mere fokus på anvendelsen af ny teknologi og nye arbejdsmetoder. Det er en udfordring, som den offentlige og private sektor er fælles om, siger Kent Damsgaard.

 

Emneord: Offentlig service, Dansk Industri, DI, Offentligt ansatte, Effektivisering, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Kent Damsgaard, Offentligt forbrug

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.

 • 08.02.19 Velfærd
  Værdigt eller uværdigt trængende - Velfærdsstatens opgør og svigt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 1: Oplev en fantastisk samtale mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.