1,3 milliarder ekstra skal løfte sundheden i regionerne

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2021, som lægger en bund under velfærden i regionerne. Det sikrer, at sundhedsvæsenet kan følge med i en tid, hvor der kommer flere ældre og flere kronikere. Derudover kompenserer regeringen regionerne for de direkte udgifter, som regionerne har haft i forbindelse med håndteringen af COVID-19.

Med dette års økonomiaftale løftes sundhedsområdet i regionerne med godt 1,3 mia. kr. i 2021, så regionerne fortsat kan levere behandling og pleje i takt med den ændrede demografi, hvor der kommer flere ældre og flere kronikere.

Samtidig sikres det, at det store pres fra COVID-19 ikke kommer til at medføre en udhuling af velfærd og sundhedsvæsen. Det sker i en samlet kompensation til regionerne for i alt 3,1 mia. kr. Det dækker de direkte udgifter, som regionerne har haft til indsatsen mod COVID-19 til eksempelvis indkøb af ekstra værnemidler, medicinsk udstyr m.v. Derudover vil der være behov for igen at se på udgifterne til COVID-19 senere på året i 2020.

”Vi har et stærkt og velfungerende sundhedsvæsen i Danmark – det har håndtering af COVID-19 i høj grad vist. Med aftalen sikrer vi, at det kan forblive sådan. Vi løfter regionerne med godt 1,3 mia. kr., som skal dække de udgifter, som følger med i takt, når vi danskere bliver ældre – og når vores udgifter til medicin stiger. Samtidig tager vi i fællesskab fat om nogle af de udfordringer, vi står over for med at rekruttere bl.a. sygeplejersker, social- og sundhedsmedarbejdere og alment praktiserende læger,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

For at være bedre rustet til at håndtere den nuværende COVID-19 epidemi og evt. fremtidige epidemier er regeringen og regionerne enige om at styrke overvågningen af infektioner og smitsomme sygdomme.

”Vi står i en situation, hvor vi ikke ved, hvordan epidemien vil udvikle sig. Med aftalen om en styrket overvågning af infektioner og smitsomme sygdomme får regioner og staten en styrket mulighed for at handle hurtigt og effektivt ved infektions- og sygdomsudbrud. Det er et meget vigtigt værktøj i arbejdet med at holde epidemien under kontrol,” siger Magnus Heunicke.

Regeringen og Danske Regioner er desuden enige om at fortsætte dialogen om fremtidens sundhedsvæsen og velfærdssamfund frem mod en sundhedsaftale, en 10-års plan for psykiatrien og en nærhedsreform.

Parterne er enige om et fokus på mere personale i sundhedsvæsenet gennem aftalen om 1.000 flere sygeplejersker og 100 flere speciallæger i almen medicin. For at sikre de rette fremtidige lægelige kompetencer i sundhedsvæsnet vil parterne desuden igangsætte et arbejde om den lægelige videreuddannelse. Og så skal der følges op på anbefalingerne fra task force om social- og sundhedsmedarbejdere med henblik på at sikre tilstrækkeligt med social- og sundhedsmedarbejdere.

Sundheds- og Ældreministeriet på DenOffentlige.dk Sundhedsministeriet blev oprettet 10. september 1987. Oprettelsen af et ministerium for sundhed skete bl.a., 'for at vi i Danmark kan få opstillet en fælles sundhedspolitik og for at fremme en mere...
Aktivitet: Artikler: 38

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 07.08.20 Sundhed
  Forsamlingsforbuddet blivet ikke hævet

  På baggrund af de stigende smittetal har regeringen besluttet, at forsamlingsforbuddet ikke bliver hævet yderligere lige nu. Det skriver Sundheds- og ældreministeriet i en pressemeddelelse.

 • 05.08.20 Sundhed
  Hver anden kommune har skoddet smøgerne i arbejdstiden

  I halvdelen af landets kommuner er arbejdstiden røgfri, og tallet stiger hastigt. Men der er store regionale forskelle, viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse. I Region Hovedstaden er knap hver anden kommune røgfri.

 • 30.07.20 Sundhed
  Appen smitte|stop er et effektivt redskab i smitteopsporing

  Appen smitte|stop er siden lanceringen i midten af juni downloadet over 824.000 gange, og appen viser sig nu også som et effektivt redskab til smitteopsporing af de kontakter, som en smittet person ikke umiddelbart kender. Nye spørgeskemaresultater fra Statens Serum Institut peger på, at personer bl.a. bliver testet for COVID-19, fordi de via appen har fået besked om, at de har været i tæt kontakt med smittet.

 • 13.07.20 Sundhed
  Statens Serum Institut udvikler ny lovende corona-vaccine

  Vaccinekandidaten, som har fået navnet CoVAXIX, har indtil videre været en stor succes i forsøg med mus. Forsøg på aber er planlagt, og vaccinen kan måske blive til afprøvning på mennesker allerede i år.

 • 08.07.20 Sundhed
  Ny kræftbehandling skal omprogrammere kroppens immunceller

  Der er meget store perspektiver i en ny kræftbehandlingsmetode, der isolerer og ’om-programmerer’ kroppens immunceller. Det vurderer den danske kontraktproducent af celle-baserede immunterapier, Cbio A/S, som netop har rejst 26 mio. kr., der vil understøtte målsætningen om at gøre Cbio A/S markedsledende inden for denne type kræftbehandling. En behandling, der kan bringe nyt håb til terminalt syge kræftpatienter.