Der har været mange kampagner og debatter om Uber. Nu har flere chauffører fået dom for ulovlig taxakørsel. 1500 andre kan stå foran lignende sager. Poul Ubermann herover fra en anti-uber kampagne ville være glad.

1500 Uber-chauffører kan blive de næste: Landsret giver kæmpebøder i fire sager

Infrastruktur

16/01/2018 14:34

Nick Allentoft

Dom stadfæster bøder på op til 486.500 kroner i prøvesager, der kan bane vej for op mod 1500 andre bødesager.
Østre Landsret stadfæster store bøder på mange tusinde kroner til fire tidligere Uber-chauffører for ulovlig taxakørsel.    En mand får en bøde på 486.500 kroner for 5428 Uber-ture i 2015. De andre tre mænd får henholdsvis 110.000 kroner i bøde for 1282 ture, 60.000 kroner i bøde for 609 ture og 40.000 kroner for 399 ture samme år.   Beløbet svarer til nogenlunde det beløb, som de fire hver især tjente på Uber-kørsel i 2015.   - Når jeg når frem til den bødestørrelse, så er det, fordi der ikke skal være nogen fortjeneste ved at køre ulovlig Uber-kørsel, og fordi man ikke skal kunne slippe med en bøde, der svarer tilnærmelsesvist til det, man har haft indtægter for, siger anklager Morten Ebbe Nielsen.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Landsretten fandt altså ikke grundlag for at ændre på en dom i byretten, selv om anklagemyndigheden argumenterede for, at bøderne skulle skærpes. Det tager senioranklager Morten Ebbe Nielsen til efterretning. Alle de fire tiltalte krævede frifindelse i landsretten.

Sagerne er udtaget som såkaldte prøvesager, som skal efterprøve, om oplysninger fra skattemyndigheder i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter, kan bruges som bevis i straffesager mod tidligere Uber-chauffører i Danmark.  Af listen fremgår oplysninger om omkring 1500 personer, som har kørt for Uber i 2015 - blandt andet deres navne, bankoplysninger, hvor mange ture de har kørt, og ikke mindst hvor meget de har tjent.   Forsvaret har protesteret mod brugen. Men anklageren ser intet til hinder for, at oplysningerne kan bruges.   - Skat fik et udtrykkeligt samtykke til at videregive oplysninger til andre danske myndigheder, siger Morten Ebbe Nielsen.   Forsvarer Eddie Omar Rosenberg Khawaja mener, at det er betænkeligt, at skatteoplysningerne er det eneste bevis i sagen ud over forklaringer afgivet over telefonen, som er gengivet i en politirapport.   Og han lægger vægt på, at Uber frivilligt har udleveret oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.   - Man har ikke givet specifikt samtykke til, at de oplysninger kan bruges i straffesager, siger forsvareren. På det grundlag er anklageren da også tilfreds med dommen.    - Jeg er tilfreds med dommen på den måde, at anklagemyndigheden fik medhold i den tiltale, der var rejst i alle fire sager, og der er vel at mærke tale om en enstemmig dom fra landsrettens side, siger Morten Ebbe Nielsen.   Sagerne skal efterprøve, om oplysninger fra skattemyndigheder i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter, kan bruges som bevis i straffesager mod tidligere Uber-chauffører i Danmark. Det kan bane vej for en lang række andre sager.   Uber har sit europæiske hovedkvarter i Holland og udleverede frivilligt oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.   - Vi er selvfølgelig skuffede over dommen, men noterer os, at en enstemmig landsret er enig med byretten og har stadfæstet dommene med den samme begrundelse og de samme bødestørrelser, siger forsvarer Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

Han har repræsenteret alle fire chauffører i sagen.

- Nu skal vi have nærstuderet dommene, og så må vi finde ud af, om der er grundlag for at gå videre med det, eller om sagen er slut her, siger forsvareren.   Ifølge advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra Københavns Politi har politiet sigtet op mod 1500 andre tidligere chauffører, hvis navne stod på listen fra Holland.    Dommens præmisser bliver afgørende for, om man kan gå videre med de sager.    Vibeke Thorkil-Jensen oplyser tirsdag eftermiddag, at hun endnu ikke har haft lejlighed til at læse præmisserne.     

Mest Læste

Annonce