Præsident Erdogan er begyndt at forfølge sine kritikere selvom det er gymnasieelever.

16-årig i retten for at fornærme Erdogan

Politik

06/03/2015 09:56

Nick Allentoft

Tyrkiets præsident Recep Erdogan tåler ikke offentlig kritik. Han retsforfølger alle, der "fornærmer" ham, om de så er kendisser eller gymnasieelever

I Tyrkiet skal en 16-årig gymnasieelev fredag for retten, tiltalt for fornærmelser mod præsidenten, efter han i en tale anklagede Recep Erdogan og præsidentens parti for korruption. Eleven kan risikere op til fire års fængsel.

Gymnasieeleven gør følgeskab med adskillige fremtrædende journalister, kendisser og andre studerende, der ligeledes er tiltalt for at fornærme præsidenten. 

Recep Erdogan er kendt for at lade sine kritikere retsforfølge, både da han besad premierministerposten og nu som præsident. Modstandere beskylder ham for stigende storhedsvanvid og for at undertrykke oppositionen.

- De her sager, hvor folk bliver retsforfulgt for at fornærme præsidenten, er alle sammen symbolsager. Recep Erdogan tolererer ikke kritik, når den bliver fremsat i offentligheden, siger lektor Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitets institut for tværkulturelle og regionale studier.

Gymnasieelevens sag skærpes, fordi han påstod, at præsidenten er korrupt. Recep Erdogan og hans parti AKP blev i 2013 ramt af en korruptionsskandale og har siden konsekvent og systematisk forfulgt alle, der taler om sagen, fortæller Daniella Kuzmanovic. 

Erdogan blev valgt som premierminister i 2003 og styrede landet til 2014, hvor han i august blev valgt til præsident. 

I Tyrkiet har premierministeren den reelle magt, og præsidenten er et symbolsk overhoved. Men for Erdogan har det været svært at slippe magten.

- Præsidenten har visse beføjelser i forfatningen, som han har brugt til det yderste. Han har ingen intentioner om at være en symbolsk præsident. Det signaleres i alle henseender, at han stadig sidder med den reelle indflydelse og magt i sit parti AKP, siger Daniella Kuzmanovic.

I sin tid som præsident har han ifølge kritikere retsforfulgt 84 personer for fornærmelser, siger advokaten Benan Molu til AFP.

Hvor den forrige præsident Abdullah Gül var mere favnende, er Erdogan som det første folkevalgte overhoved meget tydeligt præsident for de, der stemte på ham. 

- På papiret er der ikke sket ændringer. Men i praksis ses en helt anden type præsident. En der hævder sin magt og bruger sit folkevalgte mandat samt al den indflydelse og politiske kapital, han har i AKP, til at være en stærk præsident, siger Daniella Kuzmanovic.

Befolkningen i Tyrkiet ser sagen mod den 16-årige gymnasieelev som en overreaktion, da han bare er en knægt. 

Men sagen og adskillige lignende rører ikke ved præsidentens og AKP's popularitet. Før parlamentsvalget i juni står AKP i meningsmålingerne til at få 40-45 procent af stemmerne. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce