2013 kom også til at stå i konkursernes tegn

Lav vækst og dermed svære vilkår at drive virksomhed i Danmark var årsagen til, at 2013 også blev et år med et højt antal af konkurser. Dermed kører krisen nu på sjette år.

Med tallene for december endte hele 2013 med 4993 konkurser i alt, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er ganske vist lavere end året før. 
 
- Men niveauet ligger stadig skyhøjt i forhold til niveauet inden krisen, hvor der typisk var et par tusinde konkurser per år, siger økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard fra Dansk Industri.
 
2010 værste konkursår
Antallet af konkurser i det gamle år blev 8,5 procent lavere end 2012, hvor der var 5.456 konkurser. Og sammenligner man med 2010 er det hele 22,7 procent lavere i det gamle år. 2010 var det hidtil værste konkursår nogensinde med hele 6.461 konkurser. 
 
- Når 2013 igen var et år i krisens tegn, skyldes det lav vækst og dermed meget svære vilkår for at drive virksomhed i Danmark. Især den sidste halvdel af året har været slemt med mange og store konkurser, siger Nikolaj Pilgaard.
 
Store konkurser ramte mange ansatte
Det betød så også, at 14.262 ansatte i 2013 blev ramt af konkurs i den virksomhed, de var ansat. Det er lidt færre end 2012, hvor 14.343 blev ramt, hvilket svarer til et fald på 0,5 procent. 
 
- At så mange beskæftigede blev ramt af konkurs i 2013 skyldes især de store konkurser, der var i løbet af året med mange ansatte, som for eksempel Pihl & søn tilbage i september måned, siger Nikolaj Pilgaard. 
 
Forsigtige forbrugere
Handelssektoren var igen den branche, det gik hårdest ud over i 2013, med 972 konkurser i alt. Der var dog næsten en halvering i december i forhold til november. 
 
- Det vidner om, at forbrugerne stadig holder muldvarpeskindet godt og grundigt lukket, siger Nikolaj Pilgaard.
 
Formentlig færre konkurser i 2014
Også branchen finansiering og forsikring ligger højt og satte i 2013 ny rekord med 438 konkurser. Dermed blev rekorden fra 2012 slået, hvor der var 387 konkurser. 
 
- Forklaringen er, at krisen nu kører på sjette år, og mange er ramt økonomisk og har derfor ikke råd til at betale alle afdrag på deres gæld. Det rammer de selskaber, der har givet lånene, siger DI-konsulenten. 
 
Han forventer, at 2014 igen vil byde på rigtigt mange konkurser, men dog færre end 2013, sådan at tendensen med et svagt faldende antal konkurser på årsbasis fra de seneste år fortsætter.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.