2015 var det varmeste år siden 1880

2015 det varmeste år i verden siden 1880 og slog dermed også den tidligere varmerekord fra 2014.

Adskillige prognoser har forudsagt, at 2015 ville blive det varmeste år på kloden nogensinde. Nu bekræfter amerikanske forskere, at det blev det.

Ikke alene var 2015 det varmeste år på Jorden, siden man begyndte at måle temperaturerne i 1880. Også margenen ned til de seneste målinger er den største nogensinde.


Det viser nye beregninger fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasa og den offentlige forskningsinstitution National Oceanic and Atmospheric Adminitration (Noaa) ifølge Reuters og AFP.

- Siden 1997, som på det tidspunkt havde varmerekorden, har 16 af de efterfølgende 18 år været varmere end 1997, står der i rapporten fra Noaa ifølge AFP.

Sidste år lå temperaturen ved jordens overflade i gennemsnit 0,9 grader over det globale gennemsnit for det 20. århundrede.

Hidtil er 2014 blevet målt til det varmeste år, siden målingerne begyndte. At temperaturen fortsat er steget skyldes ifølge forskere fra Nasa og Noaa med stor sandsynlighed to ting: 

Den menneskeskabte globale opvarmning og El Niño, der er et naturligt forekommende vejrfænomen, som opstår omkring hvert andet til syvende år.

- Klimaændringer er vores generations udfordring, siger Nasas administrerende direktør, Charles Bolden, ifølge AFP.

- De nye beregninger skulle gerne få de politiske beslutningstagere op af stolen. Nu er det på tide at handle på klimaet, siger han.

Ifølge beregningerne fra Nasa og Noaa er det især Mellemamerika og den nordlige halvdel af Sydamerika, der har kunnet mærke de særligt høje temperaturer sidste år.

/ritzau/

Emneord: Temperaturstigninger, Klimamålinger, Klimaforskning, Gennemsnitstemperatur, Global opvarmning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.02.16 Jørgen Hansen
  Vi kan alle gøre en forskel NU, inden det er for sent.

  Med et intelligent hjem kan vi alle være med til at gøre en forskel for miljøet og samtidigt spare penge. Faktum er at jorden gerne skulle kunne holde mange milliarder år endnu, derfor er det vigtigt at vi alle - uanset verdensdel, religion samt sprog gør en forskel. Starten på den forskel kunne være energi optimeringer i hjemmet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 03.06.16 Bæredygtighed
  Danmark med i historisk satsning på vedvarende energi til 200 mia. kr.

  MISSION INNOVATION: Danmark styrker sammen med 19 andre lande forskningen og udviklingen af vedvarende energiteknologier. Målet er at gøre det mere attraktivt at investere i vedvarende energi og øge tempoet i den grønne omstilling globalt.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.

 • 08.10.14 Bæredygtighed
  Ny rapport om fremtidens klimaforandringer i Danmark

  Ny rapport løfter sløret for fremtidens klimaforandringer i Danmark. Kraftigere storme, flere hedebølger og øget vandstand er blandt de fænomener, rapporten varsler om. Det er et fælles ansvar at undgå, at de voldsomste klimaændringer i rapporten bliver virkelighed, lyder det fra Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen

 • 31.03.14 Bæredygtighed
  Dyster rapport om fremtidens klima

  Hvis ikke det lykkes at bremse udledningen af drivhusgasser, vil klimaændringerne ramme kloden hårdt. Det viser en rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, der i dag er blevet offentliggjort i Japan.