300.000 udlændinge kan sætte kryds til kommunalvalg

Hovedparten af de udenlandske statsborgere benytter sig ikke af deres stemmeret til lokalvalg, siger forsker.

Yosef Bhatti

Når kommunal- og regionsvalget løber af stablen den 19. november, er der hele 296.306 udenlandske statsborgere med bopæl i Danmark, der har ret til at gå til stemmeurnerne.

Det viser de nyeste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

I forhold til seneste kommunalvalg i 2009 er det en stigning på flere end 50.000.

Men ifølge valgforsker Yosef Bhatti fra Københavns Universitet er det langt fra alle, der benytter sig af deres stemmeret til lokalvalgene.

- De fleste ikke-statsborgere, er ikke opvokset i Danmark. Så de har ikke et særligt godt kendskab til det danske system.

- Og så er der nogle, der er opvokset i ikke-demokratiske systemer. De har endnu mere at skulle lære, siger valgforskeren.

Yosef Bhatti påpeger, at det kun var 31-32 procent af de udenlandske statsborgere, der brugte deres stemmeret til seneste kommunalvalg.

Og tallet var endnu lavere for dem, der kommer fra et andet EU-land. Sandsynligvis fordi de typisk kun er i landet for en kortere periode for at arbejde, vurderer han.

I år udgør de udenlandske EU-borgere cirka halvdelen af samtlige udenlandske statsborgere med stemmeret til de danske lokalvalg - en ret de har haft fra den dag, de indvandrede.

Kommer man til gengæld fra et land uden for EU, skal man have boet i Danmark i mindst tre å, inden man er stemmeberettiget.

Det gælder for eksempel de russiske statsborgere, som den københavnske kandidat Thomas Køhler (LA) har valgt at bejle til ved at lave valgvideoer og arrangere valgmøder på russisk.

- Det er ikke, fordi de ikke kan forstå dansk. Det er, fordi det har en helt anden appel, når du hører en henvendelse på dit modersmål.

- Og det signalerer også, at vi i Liberal Alliance ønsker, at det her skal være en international storby, hvor der er mange, der kommer til med forskellig baggrund, siger Thomas Køhler, der stiller op til Københavns Borgerrepræsentation.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Udlændinge, Yosef Bhatti, Valgdeltagelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 17.11.13 Politik
  Folkelig opbakning til Stemmer på Kanten

  Den landsdækkende demokratikampagne Stemmer på Kanten, som stræber efter at få socialt udsatte til at stemme, får bred opbakning fra vælgerne. Det viser en meningsmåling gennemført af analyseinstituttet InFact. Hver anden dansker har hørt om kampagnen, og to ud af tre synes det er et godt initiativ.

 • 03.10.13 Politik
  Valgkonkurrencer skal skabe større engagement i nærdemokratiet

  Ved seneste kommunalvalg i 2009 havde vi på landsplan den laveste stemmeprocent i 35 år. Kun 65,8 procent af alle stemmeberettigede i landet afleverede deres stemmeseddel. På Stevns lå stemmeprocenten på 71, men ved det kommende kommunalvalg tirsdag den 19. november er barren sat endnu højere, oplyser borgmester Poul Arne Nielsen.

 • 27.09.13 Politik
  Tilkald kavaleriet. Og find ud af, hvorfor du skal stemme.

  Ansatte i Greve Kommune har dannet Kommunekavaleriet. Kavaleriet rykker ud og fortæller, hvad kommunen egentlig laver. Og hvorfor det er vigtigt at stemme til kommunalvalget og dermed være med til at bestemme, hvordan det skal være at bo i Greve.

 • 11.09.13
  Følg kommunalvalget på facebook

  Valget i Greve har fået sin egen facebook-profil. Her laver unge fra den lokale produktionsskole film om at stemme for første gang. Og her får borgerne i Greve besked om konkurrencer og aktiviteter op til valget den 19. november.