3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

Ingen ledige stillinger. Vi hyrer ikke alligevel.

Det er svaret som igen og igen møder 3Fs lokale afdelinger, når de lokale fagforeninger kontakter de virksomheder og organisationer, der for tiden gør alt for at tegne et mediebillede af et overophedet dansk arbejdsmarked.

I langt de fleste tilfælde er det enten direkte usandt, at virksomheden mangler arbejdskraft. Eller også er der ofte tale om virksomheder, der end ikke har gjort sig den umage at slå deres stillinger op.

Det konkluderer Søren Heisel, forbundssekretær i 3F på baggrund af erfaringerne fra 3Fs 65 afdelinger, hvor man kontakter virksomheder, der påstår at mangle arbejdskraft.


- Der er næsten ingen grænser for, hvor mange mennesker de her virksomheder påstår at kunne ansætte. Men eksemplerne holder næsten aldrig vand, når vores lokalformænd eller ledige 3Fere tager kontakt. I mine øjne er det et rent mediestunt, hvor man forsøger at tegne et skræmmebillede, siger Søren Heisel.

Onsdag kunne man læse i Børsen, at en murermester med 10 ansatte ”sagtens kunne beskæftige 10 ansatte mere”. Formanden for 3F Vejle satte straks ledige svende til at kontakte virksomheden. Nu manglede virksomheden pludselig ikke arbejdskraft og havde ingen interesse i at tage folk til samtale.

I juni klagede en svineavler fra Nordjylland sin nød i TV-Avisen. Han påstod at mangle arbejdskraft. Det viste sig, at han ikke manglede arbejdskraft, men en lærling. 3F Frederikshavn skaffede ham dernæst en lærling, som han dog ikke var interesseret i.

Der var også ventilationsfirmaet fra Sønderjylland, der i foråret trak spalteplads på historien om, at der ikke var ledige, der ville arbejde for dem. Få dage efter havde virksomheden fået over 200 henvendelser på telefon og mail fra ledige, der søgte job. De havde altså ikke gjort opmærksom på, at de søgte folk.

Og det er blot nogle blandt en række eksempler om påstået arbejdskraftmangel, der forsvinder som dug for solen, når 3F tager fat i dem, påpeger Søren Heisel. 

- Et personligt højdepunkt – eller lavpunkt alt efter smag – var, da jeg under dette års folkemøde debatterede med en tidligere direktør fra Dansk Arbejdsgiverforening, der påstod, at en konkret virksomhed sagde nej til ordrer, fordi de ikke kunne skaffe arbejdskraft. Debatten sluttede hurtigt, da jeg viste ham virksomhedens egen hjemmeside, hvor der stod ’Ingen ledige stillinger pt.’ Der er jo helt ude i hampen, siger Søren Heisel.

En pålidelig indikator for rekrutteringsproblemer er den store halvårlige rekrutteringsundersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Den seneste er fra foråret 2018. Her meldte kun seks procent af alle landets virksomheder om rekrutteringsproblemer.

Og ud af disse seks procent meldte 27 procent om ”produktionsbegrænsninger”. Det svarer med andre ord til, at kun 1,6 procent af landets virksomheder” har opgivet ordrer eller aktiviteter inden for de seneste to måneder” som følge af rekrutteringsproblemer.

- Vi anerkender selvfølgelig, at det bliver sværere for virksomhederne at finde arbejdskraft med 110 procent toptunede kvalifikationer i takt med, at det går bedre og bedre på det danske arbejdsmarked. Men skræmmekampagnerne er blæst helt ud af proportion, siger Søren Heisel.

Emneord: Arbejdsmarkedspolitik, Ledighedstal, Ledige stillinger, 3F, Søren Heisel, Fagforeninger, 280818
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.08.18 Egil Rindorf
  Arbejdspladserne rykker bare til udlandet.

  3F - repræsenteret af en viceborgmester - lever i den antagelse, at Danmark er et lukket land. Man skulle tro at 3F ved bedre. For når der mangler kvalificeret arbejdskraft i Danmark, så vil det for rigtig mange virksomheder være noget man forholder sig til, ved at rykke jobbet væk fra Danmark. Det kan man gøre ved enten at købe mere som underleverancer produceret i udlandet, eller ved at flytte produktionen ud af Danmark - ofte formentlig permanent.
  I øvrigt kan virksomheden også forholde sig til mangelen på arbejdskraft ved at afvise at tage flere ordrer ind, end hvad man har arbejdskraft til, allerede.
  Så store dele af problemet bliver faktisk løst af virksomhederne på en måde, så det kan se ud som om,a t der ikke er noget problem.
  Men det løses ikke på den måde, som Danmark og danskerne - især de svageste - ville have mest glæde af.
  Så 3F lukker - ganske arrogant - øjnene for (eller 3F forstår ikke), at den aktuelle situation betyder, at mange arbejdstimer flytter ud af Danmark. Det betyder velfærdstab i Danmark, fordi den værdi og løn, som kunne have været skabt i Danmark, i stedet nu flyttes til et andet land, der beskatter virksomheden og den udenlandske medarbejder lokalt.
  Så 3Fs påstand er udtryk for arrogance, eller er en påtaget uvidenhed om, at der er et problem. Og man ignorerer at i Danmark ville vi alle - men især de svageste - have glæde af, at der ikke bliver skabt kunstige barrierer for, at der kan skaffes mere arbejdskraft i Danmark.
  Det er egentlig besynderligt - men 3F skader faktisk først og fremmest de svageste i vort samfund ved denne arrogante attitude til at løse et problem, som alle andre ser klart, men som 3F ikke vil forstå.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også