”Uligheden i sundhed viser sig tidligt, og vi bliver nødt til at se i øjnene, at vi desværre ikke har samme forudsætninger for at komme godt ind i livet," siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

40 millioner kroner til sårbare gravide

Sundhedsministeren øremærker 40 millioner kroner til nye initiativer, der skal give nyfødte fra sårbare familier en god start på livet.

Tilværelsen som ny forælder er svær for de fleste. Men det kan være en særlig stor udfordring at skulle tage hånd om en lille ny for sårbare typisk meget unge kvinder, som ofte selv har haft en svær opvækst. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ca. 15 procent af de kommende mødre, der er sårbare, og kan have brug for ekstra støtte under deres graviditet og den første tid efter fødslen.


Sundhedsminister Nick Hækkerup sætter derfor 40 millioner kroner af til nye initiativer, der bl.a. skal ruste sårbare gravide til at blive forældre. Målsætningen er at give børnene en god start på livet og bl.a. bidrage til at reducere antallet af nyfødte, der bliver genindlagt på sygehusene, kort tid efter de er kommet hjem.

”Uligheden i sundhed viser sig tidligt, og vi bliver nødt til at se i øjnene, at vi desværre ikke har samme forudsætninger for at komme godt ind i livet. Og børn, der fødes af kvinder, som selv har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, har ofte ikke de samme muligheder for at få en god start på tilværelsen som nyfødte fra ressourcestærke familier. Vi skal derfor styrke hjælpen til de gravide, der er udsatte. De skal simpelthen have ekstra tilbud allerede tidligt i graviditeten”, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

De nye tilbud vil være forankret i den kommunale sundhedspleje, men jordemødre fra sygehusene og praktiserende læger spiller også en central rolle. De vil bl.a. skulle opspore de sårbare kvinder tidligt i deres graviditet og tilbyde dem at blive en del af projekterne.

Ideen bag de nye tilbud, at man ved at sætte tidligt ind og give de gravide og deres partnere et særligt tilbud om at deltage i forløb, hvor de bl.a. kan få konkret viden om, hvordan man drager omsorg for sig selv og barnet under graviditeten, og hvordan man passer et spædbarn, vil kunne klæde familierne bedre på til deres nye tilværelse. 

De 40 millioner kroner bliver udmøntet i en pulje, hvorfra kommuner og regioner kan søge om midler via Sundhedsstyrelsen.

For at sikre samarbejde på tværs af fag- og myndighedsgrænser vil det være et krav, at kommuner og regioner udarbejder fælles ansøgninger.

Projektet forudsættes at blive forankret i sundhedsplejen.

Emneord: Udsatte familier, Nick Hækkerup, Sårbare gravide, Sundhed
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.