43 procent af danskerne: Politik er en privat sag

Lige under halvdelen af danskerne mener, at det er en privat sag, hvor de sætter krydset ved valget.

Mange vil i dag gå ind i stemmeboksen og så helst ikke tale om, hvad der er sket bag forhænget.

Hele 43 procent af danskerne siger således i en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, at det er en privat sag, hvad de stemmer. Derfor deler de kun informationen med deres nærmeste.

Der er en stor forskel på danskernes politiske lukkethed og amerikanernes mere åbenhjertige tilgang til deres politiske ståsted, mener Mads Fuglede. 

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta her.
 
Artikler om partierne her:
 
Læs mere: Liberal Alliance
Læs mere: Socialdemokratiet
Læs mere: SF
Læs mere: DF
Læs mere: Radikale Venstre
Læs mere: Enhedslisten
Læs mere: Venstre
Læs mere: Alternativet

Han er folketingskandidat for Venstre og har boet i USA, hvor han ved flere præsidentvalg har fungeret som fast kommentator på TV2 News. 

- I USA ved alle, hvem man er politisk, og det har man et afslappet forhold til. Det er noget, man siger lige så selvfølgeligt, som hvem man holder med i fodbold, siger han til Avisen.dk.

      Få overblikket over Folketingsvalget 2015 her

Mads Fuglede har oplevet at blive mødt med irritation, når han har været ude og uddele brochurer og hænge valgplakater op.

- Jeg har også delt materialer ud for kandidater i USA, og der var en helt anden stemning. De har ikke noget imod, at man ringer op eller banker på, siger han.

Valgforskeren Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet kender også til danskernes politiske lukkethed.

- Vi oplever ofte, at folk ikke vil sige, hvem de stemmer på, selv om det er videnskabelige undersøgelser, de optræder i anonymt, og det er åbenlyst, at det ikke er et spørgsmål om at hænge nogen ud, siger han til Avisen.dk.

Christian Elmelund-Præstekær mener, at det er den danske, såkaldte konsensus-kultur, der spiller ind.

- Vi vil helst ikke være uenige med nogen og vil gerne ordne ting i mindelighed, siger han til Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer 49 procent, at de er helt åbne omkring, hvad de stemmer. 43 procent mener, det er en privat sag, som de kun deler med deres nærmeste. Otte procent svarer "ved ikke".

Emneord: FV2015, Avisen DK, Mads Fuglede, Vælgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 12.06.15 Politik
  Verdens vådeste valgmøde i Greve Svømmehal

  Tirsdag den 16. juni kan du møde de lokale toppolitikere til en sund, skarp og sjov debat i Greve Svømmehal. Alle er meget velkomne, og der er gratis adgang.

 • 04.06.15 Politik
  Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet over 60 mia. om året

  60-80 mia. kr. – eller mindst halvanden Storebæltsbro i nutidskroner. Hvert år. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø samfundet. Det anslår FTF og LO på baggrund af tal fra EU-kommissionen. Politikerne må forholde sig til det store beløb i valgkampen, mener de to hovedorganisationer.

 • 28.05.15 Politik
  Valgkampen flyver ind til Folkemødet

  Folkemødet sætter i samarbejde med Danish Air Transport alle sejl til for at få bragt selve valgkampen til Bornholm – og tilbyder at skræddersy afgange til folketingskandidaterne og politiske journalister fra hele landet