Aarhus-borgmester om Trafikstyrelsen: Magtarrogance og mangel på politisk kontrol

Det er stadig uvist, hvornår letbane kan køre med passagerer, og nu drager borgmester minister ind i sagen. Rejseplanen foreslår, at man fra søndag tager Letbanen på visse ruter. Men Letbanen bliver næppe klar.

Et langt og mudret forløb med letbanen i Aarhus skal undersøges.

Der mener Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), der vil have transportminister Ole Birk Olesen (LA) til at lave en undersøgelse af, hvorfor det tager så lang tid at få den aarhusianske letbane i gang.

- Jeg vil gerne bede ministeren undersøge hele forløbet.


- Vi oplever en styrelse, hvor der mangler politisk kontrol, og hvor magtarrogancen er så stor, at vi står tilbage med en følelse af, at vi ikke kan have tillid til styrelsen, siger Jacob Bundsgaard.

Kommentaren falder ved en event for letbanen lørdag formiddag. En gruppe på Facebook har på egen hånd taget initiativ til at fejre letbanen, uanset at den ikke kører med passagerer endnu.

Letbanen skulle have været sat i drift 23. september, men blev aflyst med dags varsel. Det skete, fordi Trafikstyrelsen ikke kunne sikkerhedsgodkende letbanens operatør, Keolis, og letbanens regler for teknisk vedligehold.

Næsten tre måneder senere er Keolis blevet godkendt, men den endelig tilladelse til at køre med passagerer fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital er endnu ikke i hus.

- Der er givetvis også sket fejl på vores side, og det må indgå i en undersøgelse. Men vi kan ikke leve med, at borgerne står undrende tilbage, og der er spildt millioner af skattekroner, siger Jacob Bundsgaard.

Borgmesteren har lørdag middag ikke hørt nyt om, hvornår den endelige godkendelse kan være i hus. Trafikstyrelsen har ellers tidligere meldt ud, at man forventede, at det kunne ske i indeværende uge.

- Vi står nu i den situation, at aarhusianere får svært ved at komme på arbejde.

- Vi har lagt planer efter, at vi skulle ud og køre i denne uge. Trafikstyrelsen har tilkendegivet, at det kunne ske i denne uge, siger Jacob Bundsgaard.

Spørgsmål: En anden udlægning kunne være, at letbanen ikke har leveret materiale af høj nok kvalitet?

- Vores oplevelse er, at vi har leveret alt, hvad styrelsen har bedt om. Hver gang vi er kommet med noget, så er der stillet nye spørgsmål og anlagt nye kriterier. Dermed er målstregen flyttet hver gang, siger Jacob Bundsgaard.

- I hele Europa kører der letbaner. Man kunne dybest set tage et regulativ fra Tyskland, Holland eller Frankrig, oversætte det til dansk og bruge danske standarder, og så var man i mål. 

- Det er kropumuligt at forstå, hvorfor det skal tage så lang tid, siger borgmesteren.

 

Busplaner tilpasses Letbanen selv om den ikke er klar

Det ser ikke ud til, at Letbanen i Aarhus kommer til at køre søndag. Alligevel er Rejseplanen og busplaner indrettet efter, at den nye letbane kommer.

Ifølge TV2 Østjylland foreslår Rejseplanen, at man kan rejse med Letbanen fra søndag. Desuden er der søndag en ny køreplan for flere busser, som tilpasses Letbanen.

- Vi har hele tiden skulle gå ud fra, at den kører fra den 17. december, hvor vores køreplaner ændres. Indtil vi får en anden officiel melding, så er Letbanen en del af Rejseplanen fra søndag, siger Mette Julbo, presseansvarlig hos Midttrafik til TV2 Østjylland.

I en tale lørdag siger Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, at han ikke ved, hvornår Letbanen kommer til at køre. Det ser dog ikke ud til at blive i denne uge, som det ellers tidligere var meldt ud, at det muligvis kunne blive, lyder det.

Med den nye køreplan for busserne i Aarhus søndag, erstattes nogle busser helt af Letbanen, men andre skifter ruter og nummer. 

Hvis Letbanen ikke kommer til at køre, vil Midttrafik sørge for at indsætte busser på ruten alligevel. Desuden vil Rejseplanen blive ændret til igen at foreslå busser i stedet for Letbanen.

- Skulle Letbanen ikke køre fra den 17. december, indsætter vi busser fra Park Allé til Skejby Sygehus. Rute 86 bliver ligeledes indsat mellem Nehrus Allé, Skejby Sygehus og Lystrup fra søndag, indtil Letbanen åbner på strækningen, siger Mette Julbo til TV2 Østjylland.

 

Emneord: Aarhus Letbane, Jakob Bundsgaard, Letbaner, Aarhus Kommune, Ole Birk Olesen, Trafikministeriet, Trafikstyrelsen, 151217
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også