Advarsler om udsatte børn eksploderer

Aldrig har kommunerne modtaget så mange underretninger om børn. Brønderslev og andre alvorlige sager spøger.

Udsatte børn spottes tidligere.

Når madpakken mangler, de blå mærker stikker frem under blusen, eller blikket flakker nervøst, så griber læreren eller naboen telefonen og melder mistanken til kommunen.

En rundringning fra Ritzau til 10 af landets kommuner viser, at socialforvaltninger og familieafdelinger bestormes af opringninger og mails fra bekymrede lærere, pædagoger og private borgere.

I Svendborg Kommune, hvor underretningerne er vokset fra 618 i 2012 til 930 i 2013, mener leder af familieafdelingen Inger Thorø Pedersen, at det vidner om, at flere tager børnenes parti.

- Tidligere talte man om angiveri, men i dag betragtes det mere som omsorg for barnet. Alle er blevet bange for, at de skal komme til at overse noget. Det gælder ikke kun fagpersoner, men også familiemedlemmer og naboer, siger hun.

Også i Halsnæs Kommune i Nordsjælland, hvor antallet af underretninger næsten er femdoblet siden 2007, ses det som en positiv udvikling.

- En underretning er begyndelsen på hjælp. Det er en indgang til at tage hånd om familier, der kæmper med nogle udfordringer, siger familiechef Jan Dehn.

Samstemmende lyder det fra kommunerne, at det er Brønderslevsagen og andre voldsomme familietragedier, der får flere til at reagere på en mistanke.

- Der er ingen tvivl om, at de enkeltsager, der har været i medierne, spiller ind. Der er kommet en øget opmærksomhed på, hvordan børn og unge har det, siger socialchef i Nyborg Trine Eegholm.

Også Barnets Reform fra 2011, der indskærper underretningspligten og Overgrebspakken fra 2013, som betyder, at kommunerne skal handle inden for 24 timer på en underretning, spiller ind, lyder det samstemmende.

- De grimme sager og den nye lovgivning betyder, at vi i dag opdager børn, som vi tidligere risikerede at overse, siger Dorte West (V), formand for børne- og familieudvalget i Herning Kommune.

Her er underretningerne gået fra én om dagen i 2012 til tre om i 2013.

/ritzau/

 
Emneord: Børnesager, Udsatte børn
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.08.16 Velfærd
  Sådan vil Tønder hjælpe udsatte børn og unge

  Efter alvorlige børnesager har Tønder Kommune nu lavet en udviklingsplan, der forpligter kommunen til at forbedre sagsbehandlingen markant. Læs her, hvad Tønder Kommune åbent forpligter sig til og hent udviklingsplanen.

 • 20.06.16 Velfærd
  Socialpolitisk Redegørelse: Viden og effekt skal forbedres

  Socialpolitisk Redegørelse peger på en række konkrete videnshuller i den sociale indsats. Bredt over hele socialområdet gør indsatsen ofte ikke en tilstrækkelig stor forskel for den enkelte. Læs redegørelsen her.

 • 26.08.15 Ledelse
  Odense: Vi gennemgår sagerne igen

  Selv om økonomien er trængt på området for udsatte børn, skal Odense Kommune overholde loven, fastslår adm. direktør i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Peter Pietras. Det sker efter, at Socialrådgiverforeningen har rejst tvivl om, hvor vidt kommunen overholder loven.

 • 08.12.14 Ledelse
  Socialt Indeks: Socialpædagoger vil sætte fokus på kvalitet

  Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen fortæller, hvorfor forbundet lancerer Socialt Indeks. Se videointerview her.

 • 30.06.14 Velfærd
  Stor forebyggelsespakke til udsatte børn og unge

  Regeringen har sammen med V, K og SF afsat 280 mio. kroner over fire år til en forebyggelsespakke, der skal styrke den tidlige og forebyggende indsats over for udsatte børn og unge. Initiativet giver mulighed for at sætte ind med målrettet støtte de steder, hvor børnene har deres hverdag. Kommuner og frivillige organisationer kan nu søge om midlerne.