AE Rådet om vismændenes rapport: Sæt gang i økonomien

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil sætte gang i væksten med flere offentlige investeringer.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bakker op om vismændenes anbefaling om at slippe tøjlerne en anelse i økonomien.

Ifølge efterårsrapporten fra vismændene i Det Økonomiske Råd har regeringen ført en så ansvarlig finanspolitik, at der er råd til lempelser for at stimulere den økonomiske vækst.

- I AE deler vi vismændenes anbefaling om at lempe finanspolitikken, siger økonomiprofessor Per Kongshøj Madsen, medlem af Det Økonomiske Råd og formand for AE Rådet, i en kommentar til vismandsrapporten.

- Efter Finansministeriets vurdering er der mulighed for at bruge yderligere to milliarder kroner, siger han.

Og det er især inden for det offentlige, at der skal sparkes gang i hjulene, lyder det fra AE, som vil have fokus på, at det offentlige forbrug ikke ender med et underforbrug som i 2011 og 2012. For det vil skade vækst og beskæftigelse.

- Det offentlige underforbrug i 2012 kostede godt 10.000 arbejdspladser, og det er ikke, hvad Danmark har behov for lige nu. Meget tyder på, at kommunerne igen i år bruger mindre, end budgetterne tillader, siger Per Kongshøj Madsen.

- Man bør overveje, at en andel af kommunernes underforbrug indkasseres til andre vækststimulerende formål såsom offentlige investeringer for at holde hånden under dansk vækst og beskæftigelse, tilføjer han.

Vismændene har i deres efterårsprognose nedjusteret skønnet for beskæftigelsen, der vurderes til at ligge 100.000 under det normale niveau.

Det fremgår også af Vismandsrapporten, at Danmark opfylder målet om langsigtet finanspolitisk holdbarhed, balance i 2020 samt overholder budgetlovens saldokrav hele vejen til 2020.

- Det er meget positivt, at dansk økonomi er holdbar. Det understreger samtidig, at det er muligt at gøre mere for vækst og beskæftigelse i Danmark. De muligheder skal vi bruge, siger formanden.

AE anbefaler, at pengene bør anvendes på at forlænge det såkaldte investeringsvindue til også at gælde i 2014.

- Det vil give virksomhederne mulighed for at øge deres investeringer, noget som der i den grad er behov for, siger Per Kongshøj Madsen.

/ritzau/

 

Emneord: Vismænd, Finanspolitik, AE Rådet, Per Kongshøj Madsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.