AE Rådet om vismændenes rapport: Sæt gang i økonomien

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil sætte gang i væksten med flere offentlige investeringer.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bakker op om vismændenes anbefaling om at slippe tøjlerne en anelse i økonomien.

Ifølge efterårsrapporten fra vismændene i Det Økonomiske Råd har regeringen ført en så ansvarlig finanspolitik, at der er råd til lempelser for at stimulere den økonomiske vækst.

- I AE deler vi vismændenes anbefaling om at lempe finanspolitikken, siger økonomiprofessor Per Kongshøj Madsen, medlem af Det Økonomiske Råd og formand for AE Rådet, i en kommentar til vismandsrapporten.

- Efter Finansministeriets vurdering er der mulighed for at bruge yderligere to milliarder kroner, siger han.

Og det er især inden for det offentlige, at der skal sparkes gang i hjulene, lyder det fra AE, som vil have fokus på, at det offentlige forbrug ikke ender med et underforbrug som i 2011 og 2012. For det vil skade vækst og beskæftigelse.

- Det offentlige underforbrug i 2012 kostede godt 10.000 arbejdspladser, og det er ikke, hvad Danmark har behov for lige nu. Meget tyder på, at kommunerne igen i år bruger mindre, end budgetterne tillader, siger Per Kongshøj Madsen.

- Man bør overveje, at en andel af kommunernes underforbrug indkasseres til andre vækststimulerende formål såsom offentlige investeringer for at holde hånden under dansk vækst og beskæftigelse, tilføjer han.

Vismændene har i deres efterårsprognose nedjusteret skønnet for beskæftigelsen, der vurderes til at ligge 100.000 under det normale niveau.

Det fremgår også af Vismandsrapporten, at Danmark opfylder målet om langsigtet finanspolitisk holdbarhed, balance i 2020 samt overholder budgetlovens saldokrav hele vejen til 2020.

- Det er meget positivt, at dansk økonomi er holdbar. Det understreger samtidig, at det er muligt at gøre mere for vækst og beskæftigelse i Danmark. De muligheder skal vi bruge, siger formanden.

AE anbefaler, at pengene bør anvendes på at forlænge det såkaldte investeringsvindue til også at gælde i 2014.

- Det vil give virksomhederne mulighed for at øge deres investeringer, noget som der i den grad er behov for, siger Per Kongshøj Madsen.

/ritzau/

 

Emneord: Vismænd, Finanspolitik, AE Rådet, Per Kongshøj Madsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.