Ældre medarbejdere er overrepræsenteret, når staten fyrer folk

Hvis du er over 50 år og ansat i staten, så er du blandt dem, der først ryger ud, hvis der er en fyringsrunde på din statslige arbejdsplads. Det viser en opsigtsvækkende opgørelse, som fagforbundet Djøf har foretaget over samtlige af de 1.650 fyringssager, der var blandt deres medlemmer sidste år. Det er en stigning i forhold til 2016, og det er samtidig den gruppe, som har sværest ved at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Iflølge analysen, der alene omfatter de menige medarbejdere, ikke cheferne, ramte 39 procent af de offentlige fyringssager medlemmer på 50 år eller derover. På trods af at den aldersgruppe kun udgør 22 procent af alle de offentligt ansatte Djøf-medlemmer. 

Tager man de 45-49-årige med i optællingen, er det mere end hver anden statslig fyreseddel, der rammer de erfarne medarbejdere, selv om aldersgruppen fra 45 år og derover kun udgør 34 procent af de offentligt ansatte medlemmer eller rundt regnet hver tredje.

 Til sammenligning så er de yngre medlemmer under 40 år underrepræsenteret i de afskedssager, der har været blandt offentligt ansatte. Ses der på gruppen af offentligt ansatte under 40 år, så er 30% af afskedssagerne blandt denne gruppe, mens de udgør halvdelen af de offentlig ansatte medlemmer. 

Det samme billede ses ikke i den private sektor. Her udgør afskedssagerne blandt medlemmer over 50 år 27%, mens denne gruppe udgør 24% af de privatansatte medlemmer, så i den private sektor er der ikke en klar tendens til, at ældre medarbejdere er overrepræsenteret ved afskedigelser.

Sammenligner man med en tilsvarende undersøgelse fra 2016, er der sket en stigning i antallet af afskedigelsessager blandt offentlige ansatte over 50 år. I 2016 var 35% af de afskediget medlemmer over 50 år, mens de i 2019 udgør 39%.

Til dagbladet Politiken siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, blandt andet:

"Vi ved jo i forvejen, at seniorerne også er den gruppe, der har sværest ved at komme tilbage til arbejdsmarkedet, hvis de mister jobbet i moden alder. Og vi ved, at det er særlig svært for seniorer at få et nyt job i staten ... De nye tal viser, at det også er de ældre medarbejdere, der må holde for i store statslige fyringsrunder. Så vi har i dobbelt forstand et problem med statslige arbejdsgivere, der af en eller anden grund har det svært med ældre medarbejdere. Det er helt besynderligt."

Foto: Pxhere

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 05.03.21 Social
  Nyt ungdomspanel skal rådgive regeringen om trivsel

  Regeringen har nedsat et nyt, hurtigarbejdende ungdomspanel. Panelet skal både komme med anbefalinger til, hvordan man kan rette op på den mistrivsel, som corona-krisen har skabt, og se på, hvordan man generelt kan forbedre ungdomslivet.

 • 02.03.21 Social
  Første spadestik på ny døgnvarmestue i Aarhus

  Tirsdag d. 2. marts begynder arbejdet med at etablere en ny varmestue på arealet ved Godsbanen.

 • 26.02.21 Social
  Hver fjerde københavnske forælder ved ikke, om deres barn taler med ekstremister online

  En ny undersøgelse viser, at hver fjerde københavnske forælder ikke ved, hvem deres barn taler med online. Det er problematisk under en coronakrise, hvor børn og unge tilbringer ekstra meget tid bag skærmen, da det kan give grobund for ekstremister. Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der nu sætter en oplysningskampagne i gang med hjælp til forældrene.

 • 26.02.21 Social
  God nyhed – flere lære- og praktikpladser

  Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der i 2020 er indgået i alt 47.855 lære- og elevpladser på erhvervsuddannelserne imod 43.856 i 2019. Det er en stigning på 3999 pladser - eller godt 9 pct. ”Det er et fantastisk resultat”, siger FH's næstformand Nanna Højlund.

 • 26.02.21 Social
  Kontrolenhed mod social dumping har gennemført 28 kontroller

  Der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår på statens arbejdspladser, og derfor oprettedes der i juni 2020 en kontrolenhed, der på uanmeldte kontrolbesøg skal sikre medarbejdernes vilkår. Enheden begyndte arbejdet i oktober og har ved årsskiftet gennemført 28 kontroller.