Ældreminister Thyra Frank inviterede Nanna Holst til møde efter oplægget til en pårørendeguide. Men det blev kun til mødet.

Ældreminister i samråd: Vi bruger millioner på pårørende

På samråd i Folketinget fortalte Thyra Frank om indsatser for 150 mio rettet mod pårørende til ældre. "Fint - de løser bare ikke det, hun var kaldt i samråd for," siger forfatter til pårørende-guide.

"Ministeren (bedes) oplyse, om ministeren mener, at initiativer som pårørende- og værdighedspolitikker og pårørendekonsulenter kan løse de opgaver og udfordringer, som journalist Nanna Holst peger på i sine artikler. Ministeren bedes herunder oplyse, om ministerens samtaler med Nanna Holst og Nick Allentoft har givet ministeren anledning til nogle helt konkrete handlinger og forslag til, hvordan pårørende lettere kan hjælpe deres ældre og plejekrævende familiemedlemmer, og samtidig leve et normalt liv der eksempelvis ikke kræver unødigt fravær fra arbejde."

Pårørende - overlevelsesguide

Læs mere om en pårørendes møde med velfærdssystemet og hendes overlevelsesguide for pårørende 

Sådan lød oplægget fra Kirsten Normann Andersen (SF), der forleden havde kaldt ældreminister Thyra Frank i samråd. (Se det 18 min lange samråd herunder). Normann Andersen har fulgt historien om en pårørendeguide her på DenOffentlige og undret sig.

"Nannas artikel stiller super skarpt på de udfordringer, der er i hverdagen. Det er trist, at hun har følt sig afvist af ministeren, for overlevelsesguiden er jo næsten fiks og færdig. Hvad har ministeren fået ud af at læse den, og hvad vil ministeren gøre så man kan slippe for at bruge unødvendigt meget tid på praktiske ting," spurgte Kirsten Normann Andersen som indledning til samrådet.

Ældreministeren læste fra et talepapir op om den række af initiativer, som regeringen har iværksat. Thyra Frank redegjorde for initiativer for omkring 150 mio. kr årligt de kommende år, herunder et kursusforløb, hvor pårørende kan lære at tackle livet som pårørende. For skribenten, der med sit oplæg til en guide for pårørende, har sat debatten i gang, handler det slet ikke om kurser eller værdighedspolitikker.

"Jeg har efterlyst mere almindelig sund fornuft, så man som pårørende ikke skal bruge unødvendig meget tid på at tonse rundt mellem velfærdsstatens myndigheder og formularer. Det har jeg svært ved at se i nogen af de omsorgsfulde initiativer, ministeren fortalte om på samrådet," siger Nanna Holst, der fulgte samrådet på video.

"Jeg kan godt se, at intentionen er at hjælpe sådan nogle som mig. Men jeg behøver ikke personlig vejledning, men en forenkling og større digitalisering af systemet, så jeg kan hjælpe mig selv. Det er ligesom listen på borger.dk, når du skal flytte.  Folk flytter og forældre bliver gamle hver dag; det burde ikke være så indviklet."

Hendes budskab med guiden, og historien om hendes mor, handler om at skære unødigt besvær væk og lave logiske løsninger præget af almindelig sund fornuft.
"Der opstår en sær misforståelse, når velfærdsstaten forsøger at oversætte mine budskaber. Jeg har god kontakt til både min mor og til systemet og behøver ikke personlig vejledning eller aflastningstilbud. Det eneste jeg beder om er, at velfærdsstaten sørger for at pårørende slipper for en masse unødvendigt og meningsløst bøvl", siger hun.

Samrådet bragte ingen anden klarhed end en liste over en række andre initiativer rettet mod pårørende.

Initiativer ifølge ældreministeren:

 • National demenshandlingsplan med 37.5 millioner kroner til 13 nye rådgivningscentre for mennesker med begyndende demens.
 • 39 mio. kr. til flere dag- og aflastningstilbud som skal give pårørende et tiltrængt pusterum i hverdagen. Sundhedsstyrelsen udmønter midlerne.
 • Idekatalog om nye og fleksible indsatser til pårørende til personer med demens. På vej fra sundhedsstyrelsen baseret på erfaringer fra tidligere projekter.
 • Med den seneste satspuljeaftale er der desuden afsat 15 mio. kr. til en landsdækkende udrulning af kursusforløbet "Lær at tackle". Målrettet pårørende og mennesker med demens.
 • Regeringen har derudover afsat 60 mio kr. om året til kommunernes arbejde med at støtte og aflaste de pårørende. Med pengene følger et krav om at skrive pårørende ind i en værdighedspolitik.
 • Alle landets kommunalbestyrelser skal i år vedtage en værdighedspolitik for kommunens ældrepleje.

   

Emneord: 280318, Guide for pårørende, Thyra Frank, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Ældreminister, Folketingets Samråd, Kirsten Normann Andersen, Pårørendekurser, Pårørende, Ældreområdet, Pleje og Omsorg, Hjemmeplejeområdet, Sundhedsområdet, Nanna Holst, 090218
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.02.18 M.S. Carstens
  SUK, SUK og endnu et SUk:

  Kommenter ikke her på sitet, hvis du har synsproblemer, forn det kæver nemlig ekstra "log in", som man ´måske ikke lige kan identifisere på skærmen, men ok, sådan kan man jo også sortere sine læsere?

 • 13.02.18 M.S. Carstens
  Ministerier mig her og der:

  Hvor er nærværet henne MENS borgeren stadig er ved sit fulde fem
  og en tredobbelt fysisk handicappet borger bliver syltet under ældreplejens ALDELES manglende indsigt i, andet end egne interesser i, at få exelarekene til at gå op?

  Hvorfor skal syge og handicappede ikke høres og hjælpes, FØR end de er nået helt ud på det stadie, hvor man helst ville se sig befriet af livet?

  Jeg er kun 60, men håber allerede nu, at mine kære må ringe forgæves til 112, så jeg i det mindste kan komme herfra og blive fri af yderligere, påtvungen, kommunal hjemme"pleje"

  Ja, hvilken minister, journalist, medie o.a. interessere sig over hovedet for syge og handicappedes hverdag/medliv/overlev INDEN at det alt sammen er for sent, og at man som jeg kun ønsker at komme herfra, INDEN at mine kære også skal lide under:
  manglen af kompetente, og for borgeren nærværende, medarbejdere i tide, INDEN at borgeren glider ud til falds for sine kære/vælger den korte om halsen

  HVEM løfter syge og handicappedes ret til et anstændigt liv, INDEN det er for sent, for både den ramte og den pårørende?

  Hvorfor bliver syge og handicappede ikke hørt, taget alvorligt og efterkommet i tide, med de, egentlig meget få og billige, men reelle indsatser vi efterspørger?

 • 10.02.18 Minna Rasmussen
  Ældreministeren

  Hvor er det trist at se på, hvordan embedsmændene gang på gang sætter Ældreministeren i en pinlig situation.

 • 09.02.18 Else Marie steen
  Guide til pårørende

  Endnu en gang viser vores ældreminister at hun ikke er sin stilling værdig hun svarer jo ikke en gang på spørgsmålet hun burde være himmel henrykt for at der er en pårørende som kommer med så god en ide

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 25.04.19 Infrastruktur
  Markant flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

  De kommunale regnskabstal for 2018 viser, at kommunerne er pressede, både når det handler om at sikre kernevelfærden og at skabe rammerne for moderne og god velfærd. Og udfordringen bliver yderligere forstærket de kommende år, når antallet af plejekrævende ældre vokser.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.