Ældrepuljens succes skal måles på resultaterne

Finanslovens ekstra milliard til de ældre bør gå hånd i hånd med måling af effekterne af de nye indsatser, siger ekspert. Det kan være med til at bane vejen for lokal styring med fokus på resultater.

Det kan næsten lyde banalt. Den offentlige velfærds succes skal måles på de resultater, den skaber, og ikke blot på, hvor mange penge der bruges eller antallet af hænder til at løse opgaverne.

Ikke desto mindre er det ifølge professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh en "hyper kompleks" opgave, offentlige ledere sætter sig selv på, når de udtrykker ambitioner om at arbejde med effektbaseret styring.

Han ser finanslovens ekstra milliard til ældreområdet som en god anledning til at tage yderligere livtag med en styring, der retter sit fokus mod resultaterne af de indsatser, som sættes i gang.

"Det ligger ikke kun som en anbefaling fra både Ældrekommissionen og Hjemmehjælpskommissionen. Det flugter også med Produktivitetskommissionens arbejde og i øvrigt alt mulig anden sund fornuft," siger Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

Mest velfærd for pengene

Netop anbefalingerne fra Hjemmehjælpskommissionen og Ældrekommissionen fremhæves som centrale i Socialministeriets vejledning til, hvordan kommunerne skal håndtere ansøgninger til finanslovens ældrepulje.

Ministeriet peger på tre temaer som inspiration til de kommunale ansøgninger. Styrket rehabilitering, bedre praktisk støtte og personlig pleje samt bedre forhold for de svageste ældre.

Der fremgår ikke direkte fra vejledningen noget krav eller ønske om at følge de indsatser, der sættes i gang med effektbaseret opfølgning. Men også konsulenthuset BDO Consulting ambefaler, at den enkelte kommune får målt på effekterne.

Ikke kun fordi det er noget, der efterspørges fra de forskellige kommissioner. Men også fordi det giver både forvaltning og politikere et betydeligt bedre udgangspunkt for at prioritere og kvalificere forskellige indsatser.

"Det handler jo om at få bedre dokumentation for, hvad det er for nogle effekter, der kommer ud af eksempelvis en rehabiliteringsindsats, og om det står mål med hensigten. Det er en viden, som gør det lettere at træffe beslutninger om, hvad der giver bedst velfærd for pengene," siger Annette Secher Grimnitz, senior manager i BDO Consulting

Læs hele artiklen på altinget.dk

http://www.altinget.dk/kommunal/artikel/professor-aeldrepuljens-succes-s...

BDO Public på DenOffentlige.dk BDO Public er et selvstændig selskab i BDO-koncernen, der med 1000 medarbejdere og en samlet årlig omsætning på ca. 900 mio. kr. hører til blandt Danmarks største revisions- og rådgivningsvirksomh...
Aktivitet: Artikler: 21 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også