AErådet: Bedre uddannelse er en investering i fremtiden

Ud med meningsløs aktivering og ind med uddannelse. Det er den rigtige medicin til de ledige, mener AErådet.

Regeringens udspil til en beskæftigelsesreform er et skridt i den rigtige retning, hvis ledige skal have forbedret deres jobmuligheder. Der er nemlig blevet færre job til ufaglærte de seneste 20 år, oplyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AErådet.

- Gør vi ikke noget, så risikere vi om nogle år at stå med ufaglærte, der har svært ved at finde et job, samtidig med at vi mangler folk med en uddannelse, siger Lars Andersen, direktør i AErådet.

- Vi har om nogen argumenteret for, at vi får opkvalificeret de ufaglærte. Og at man får fjernet noget af den meningsløse aktivering, som mere er til for at genere folk. Det, synes jeg, er rigtig godt og utroligt vigtigt, siger han til Ritzau.

Regeringen skønner, at omkring 3500 flere personer vil komme i arbejde i forbindelse med beskæftigelsesreformen. Men ifølge Lars Andersen er det vanskeligt at lave sådan en beregning:

- Tallet er usikkert. At folk kommer i beskæftigelse, at de forbedrer deres chancer for at komme i beskæftigelse til en ordentlig løn, det er vigtigere for mig end hvor mange, siger rådets direktør.

Af udspillet fremgår det, at det kommer til at koste for de ufaglærte ledige at tage en uddannelse. Under en to års uddannelsesorlov får de op til 80 procent af dagpengesatsen og mulighed for at låne resten.

- Det ville da være bedre, hvis det var på de fulde dagpenge. Men det handler også om at sikre sig økonomisk. Alle beregninger og erfaring viser, at har du noget uddannelse, så får du bedre tilknytning til arbejdsmarkedet og en højere løn, siger Lars Andersen.

- Det er en investering i sig selv. Man skal jo også være opmærksom på, at får man ikke job, er alternativet kontanthjælp, som er 60 procent af dagpengene. Og den gensidige forsørgerpligt, hvor man måske slet ikke får noget, da ens mand eller kone skal forsørge en, siger han.

Arbejdsgiversiden har givet udspillet hårde ord med på vejen. De mener ikke, at uddannelse er den rigtige vej at gå.

- Det undrer mig lidt, at det ikke er i arbejdsgiverne interesse, at vi får opkvalificeret arbejdsstyrken, siger Lars Andersen.

/ritzau/

Emneord: AErådet, AE, Beskæftigelsesreform, Lars Andersen, Uddannelsesorlov, Dagpenge, Kontanthjælp, Aktivering
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 23.02.17 Infrastruktur
  Over 200 bliver fyret: Odense omlægger beskæftigelsesområdet

  Odenses politikere her vedtaget en historisk stor omlægning af kommunens beskæftigelsesindsats. Det vil berøre næsten hver sjette medarbejder i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og lukker eller omlægger aktiveringer for godt 50 millioner kroner.

 • 24.04.15 Politik
  Jobrettet uddannelse kan hjælpe flere i arbejde

  Arbejdsløse med en kort og mellemlang videregående uddannelse har samme risiko som faglærte og ufaglærte for at blive ramt af langtidsarbejdsløshed. Derfor foreslår LO og FTF, at ordningen med jobrettet uddannelse udbredes til en større gruppe af arbejdsløse.

 • 19.06.14 Velfærd
  Efteruddannelse får rekordantal ledige i arbejde

  Aalborg er den kommune, der får flest ledige i arbejde gennem jobrotation. Men den nye beskæftigelsesreform vil svække modellen i fremtiden.