Aftale om oprensning i Esbjerg Havn

Der er indgået aftale mellem staten, Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn om at fjerne forurenet sand i Esbjerg Havn til gavn for både miljøet og havnen. Arbejdet går i gang allerede i 2015.

Tonsvis af forurenet sand bliver nu fjernet fra havnebassinet i Esbjerg Havn til gavn for både miljøet og havnen. Det er resultatet af, at Miljøministeriet, Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn er blevet enige om en aftale om en samlet plan for oprensningen af forureningen i havnen.

Over tid bliver der med tidevandet ført sand ind i Esbjerg Havn. Tilbage i 2007 overgik forpligtigelsen til at rense sandet op til staten. Siden er der arbejdet på at finde en miljømæssig og økonomisk holdbar løsning i forhold til at få fjernet den del af sandet, som er blevet forurenet i havnen.

Med den aftale, der nu er enighed om, betaler staten omkring 260 mio. kroner for at få fjernet det forurenede sand. Parterne forpligter sig samtidig til at sikre en ren havn i 2025, og som led heri sikrer Esbjerg Kommune et effektivt tilsyn med virksomhederne i havnen.

- Med aftalen slipper vi af med det forurenede sand på en miljømæssig sikker måde, og samtidig genanvender vi en stor del af sandet i stedet for at smide det på lossepladsen. Det er en god løsning for miljøet, men det er samtidig også til gavn for udvidelsen af Esbjerg Havn, der får nye arealer til at leje ud til virksomheder, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Tilfredshed hos havnedirektør og borgmester
Løsningen er fundet i samarbejde med konsulentvirksomheden COWI og bliver kun gennemført, hvis alle miljøgodkendelser bliver givet. Både direktøren for Esbjerg Havn og byens borgmester er tilfredse med løsningen.

- Vi er rigtig glade for, at der nu er kommet en løsning, der kan håndtere oprensningen af havnen. Det giver en sikkerhed for driften af Esbjerg Havn, og det er vigtigt for havnens virke og langsigtede udvikling, siger direktør i Esbjerg Havn Ole Ingrisch.

- Der er ingen tvivl om, at Esbjerg Havn har rigtig stor betydning for byen. Det er en vigtig arbejdsplads for byen, og det er også i Esbjergs interesse, at der er fundet en løsning, siger borgmester i Esbjerg Johnny Søtrup.

Aftalen håndterer oprensningen af forurenet materiale fra Esbjerg Havn de næste 10 år, hvorefter havnen skal være ren. Udgiften til løsningen er omkring 260 mio. kroner, og de første 65 mio. kroner er afsat på finansloven for 2015, mens resten af pengene forventes afsat på finansloven for 2016.

Kystdirektoratet, der er en del af Miljøministeriet, skal nu sammen med Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune i gang med at ansøge om de nødvendige tilladelser, ligesom der skal foretages en række miljøvurderinger af løsningen.

Arbejdet med oprensningen af havnen forventes at kunne begynde i 2015.

Emneord: Esbjerg Kommune, Forurening, Sand, Det nationale Overvågningsprogram for Vandmiljøet og Naturen
Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 166 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.

 • 11.06.14 Bæredygtighed
  Luften over Danmark bliver mere ren

  Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer i dag en luftpakke, der med 149 mio. kroner giver danskerne mere ren luft. Brændeovne og busser skal forurene mindre.

 • 30.08.13 Velfærd
  Nyt KORA notat: Aalborg får mest ældreservice for pengene

  De ældre i Aalborg Kommune får meget for pengene i sammenligning med de andre store byer i landet. Det viser en ny undersøgelse fra analyse- og forskningsinstituttet KORA. Borgerne i Aalborg Kommune får meget for skattekronerne på ældreområdet. Det er konklusionen i en dugfrisk rapport, som kommunernes og regionernes analyseinstitut KORA netop har offentliggjort.

 • 15.08.13 Bæredygtighed
  Markant fald i Helsingør Kommunes CO2-udledning

  Det går rigtig godt med at reducere CO2-udledningen fra Helsingør Kommunes virksomhed. Den totale udledning er nu reduceret med 21 pct. i forhold til 2007.