Aftale om regionernes økonomi for 2015: Flere penge til nye behandlingsformer og milliarder til moderne sygehuse

Regeringen har i dag indgået en aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2015. Aftalen giver regionerne det økonomiske fundament for en fortsat udvikling af sundhedsvæsenet.

Med aftalen prioriteres ca. 1 mia. kroner i 2015 til at håndtere stigende udgifter til sygehusmedicin, nye behandlingsformer og udvikling med flere ældre og kroniske patienter. Det finansieres via et løft på knap 500 mio. kroner samt regionalt råderum fra mindreudgifter til sygesikringsmedicin.

Aftalen sikrer også et højt niveau for anlægsinvesteringerne i 2015 på 7 mia. kroner. Pengene går bl.a. til bygningen af de nye supersygehuse og akutmodtagelser.

Centrale initiativer for den regionale økonomi i 2015 er bl.a.:
 
• Prioritering af ca. 1 mia. kroner til at håndtere stigende udgifter til sygehusmedicin, nye behandlingsformer og en udvikling med flere ældre og kroniske patienter.
• Et anlægsniveau på 7 mia. kroner i 2015
• Fortsat fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen
• Ligestilling af psykiatrien og nedbringelse af tvang 
• Nytænkning og omlægning af opfølgningen af kræftpatienter
• Syv nye principper for det regionalt-statslige samarbejde
 
Regeringen og Danske Regioner er enige om at fortsætte den omstilling af sundhedsindsatsen mod sundhedstilbud tættere på patientens hverdag, der blev indledt med økonomiaftalen for 2014. Omstillingen betyder, at patientforløbene bliver mere sammenhængende på tværs af sygehuse, almen praksis og hjemmepleje.

Med aftalen har regeringen og regionerne bekræftet hinanden i, at tvang i psykiatrien skal halveres inden 2020. Samtidig bekræfter aftalen indførslen af en udrednings- og behandlingsret i psykiatrien, som et væsentligt skridt i ligestilling af psykiske og fysiske sygdomme.
 
Der introduceres også syv nye principper for det regionalt-statslige samarbejde, der sætter rammerne for et tillidsfuldt samarbejde mellem regeringen og Danske Regioner om en styrket modernisering af den offentlige sektor.
 
Finansminister Bjarne Corydon fremhæver, at regeringen trods snævre økonomiske rammer formår at løfte sundhedssektoren næste år:
 
Regeringen har siden sin tiltræden prioriteret et stærkt, fælles sundhedsvæsen med gode behandlinger til alle danskere, uanset pengepung. Den linje fortsætter vi med økonomiaftalen for 2015, hvor vi har prioriteret næsten 1mia. kroner til at sikre, at sundhedsvæsenet kan udvikles samtidig med at der er penge til ny sygehusmedicin og nye behandlingsformer. Samtidig investerer vi mange milliarder i moderne sygehuse, hvor der i 2015 er skabt plads til byggeri for 7 mia. kroner. Det skaber moderne rammer for sundhedssektoren og giver arbejde på byggepladserne. 
 
Med aftalen fastholdes det fælles fokus på at skabe en mere effektiv offentlig sektor og udnytte de potentialer, der fortsat kan frembringes via fx bedre kapacitetsudnyttelse, nye arbejdsgange og styrket brug af IT.
 
Alt i alt er det en rigtig god aftale for patienterne, samtidig med at den ligger inden for rammerne af en ansvarlig økonomi, siger Bjarne Corydon. 
 
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager udtaler:
 
Vi har en fælles opgave i at borgerne oplever én offentlig sektor. Det er fokus i vores aftale med Danske Regioner. Vi skal udvikle og modernisere den offentlige sektor og samtidig tage ansvar for økonomien. For et velfungerende sundhedsvæsen er nemlig noget, vi skylder hinanden. Jeg er særligt glad for, at vi med aftalen understreger, at psykiatrien skal være en ligeværdig del af sundhedsvæsenet. For sygdom er sygdom uanset, hvor den sidder, siger Margrethe Vestager.
 
Sundhedsminister Nick Hækkerup udtaler:
 
Almindelige mennesker i det her land skal kunne regne med, at vores sygehuse er der for os, når vi har brug for det. Og den her aftale betyder, at vi kan sikre et stærkt fælles sygehusvæsen, hvor vi som danskere kan regne med korte ventetider og behandling af høj kvalitet. Derfor synes jeg, det er en god aftale, siger Nick Hækkerup. 
 
 
Emneord: Økonomiaftale, Danske Regioner, Regeringen, Budget 2015, Anlæg, Sygehuse, Hospitaler, Sundhed, Supersygehuse, Akutmodtagelser
Finansministeriet på DenOffentlige.dk Finansministeriet
Aktivitet: Artikler: 101 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.