Akademikere og faglærte strides om uddannelser

Akademikerne og forbundene Dansk Metal og HK er røget i totterne på hinanden, skriver Finans.dk

Forud for fredagens trepartsforhandlinger om uddannelsessektoren anklager hovedorganisationen Akademikerne forbundene Dansk Metal og HK for at undergrave akademikernes betydning for det danske arbejdsmarked i forsøget på at fremme deres egne medlemmers interesser, skriver Finans.

Læs også Hermann og Ove Kaj til fagprofessionelle: Husk lige selvkritikken

Det sker, efter at de to og andre i den seneste tid har kørt hårdt på med budskabet om, at der i løbet af få år vil være 60.000 flere højtuddannede, end der bliver brug for på arbejdsmarkedet, mens der omvendt kommer til at mangle over 25.000 faglærte. Bl.a. har LO-forbundene talt om massiv »overuddannelse« af de højtuddannede, mens formanden for HK Privat, Simon Tøgern, har kaldt uddannelse for »den nye klassekamp«.

Helt skævt, lyder kritikken fra Akademikerne, for akademikerne er væltet ud i de private virksomheder, ledigheden er lav, og beskæftigelsen er steget markant mere end mange andres. 

»Debatten er helt forfejlet, og vi kan simpelthen ikke se noget i tallene om, at der er overuddannelse. Om noget skal vi passe på, at vi ikke underuddanner os, for det store problem er, at vi har alt for mange, der ikke uddanner sig. Der er ikke det beskæftigelsesproblem, som nogen forsøger at gøre det til,« siger formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard til Finans. Han repræsenterer mere end 300.000 medlemmer.

Den skarpe tone i debatten skal ses i lyset af, at de kommende trepartsforhandlinger ventes at sætte en ramme for, hvor mange og hvilke typer af folk, fremtidens arbejdsmarked skal bruge, og ikke mindst hvor mange penge de forskellige grupper skal have til uddannelse.

Emneord: Uddannelse, Akademikerne, HK, Dansk Metal, Lars Qvistgaard, Trepartsforhandlinger
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 14.04.16 Børge Hansen
    Overuddannelse

    Når akademikere har været uden arbejde længe nok, vil de naturligt nok søde bredere og på den måde støde ind i områder, hvis opgavevaretagelse ikke nødvendigvis forudsætter en akademisk uddannelse. Når HK nu advarer om problemfelter er der kun tale om rettidig omhu på medlemmernes vegne. Derfor skal problemstillingen italesættes og behandles i trepartsforhandlingerne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også