Dansk energiteknologi sætter sit grønne aftryk i EU

03/05/2013 10:50

Dansk Industri

Eksporten af grøn energiteknologi er buldret frem de seneste ti år. I 2006 overhalede den øvrig energiteknologi.

Siden 2000 er eksporten af grøn energiteknologi vokset fra knap 10 milliarder kroner til 32,5 milliarder kroner i 2012. I 2006 blev den grønne eksport første gang større end for øvrig energieksport. Det viser branchestatistikken, der første gang kan opdeles i grøn og øvrig energiteknologi.

Grøn dansk førertrøje
- Overalt i EU er en grøn omstilling på vej, og det åbner muligheder for eksport på et felt, hvor danske virksomheder er førende i verden. Vi forventer, at den positive udvikling i EU vil fortsætte. Men der er behov for klare mål for tiden efter 2020, siger branchedirektør Hans Peter Slente, DI Energibranchen.

Danmarks samlede eksport af energiteknologi var i 2012 på 61,1 milliarder kroner. Det er en stigning på 1,2 procent sammenlignet med året før. Dermed tegner eksporten af energiteknologi sig for 10 procent af den samlede danske vareeksport.

Snupper markedsandele fra konkurrenter
Det bekræftes hos virksomheden Kamstrup, der producerer måleudstyr til el- og fjernvarmeleverandører. Her er omsætningen steget med 30 procent i 2011 og med yderligere 10 procent i 2012.

- Vi har formået at tage markedsandele fra vores konkurrenter. Det kan vi blandt andet takke en ambitiøs dansk energipolitik for. Den har givet os mulighed for at udvikle avancerede produkter, som efterspørges i markedet, siger adm. direktør Per Asmussen. Han forventer, at de kommende år vil give større salg – i Europa og i resten af verden.

Fire nye lande om året
- I mange år har vi etableret os i et nyt land om året. Men med det tempo ville det jo tage os 150 år, før vi var ude i hele verden. Så nu har vi sat tempoet op, og i det sidste år har vi etableret os i fire nye lande, og ansat 80 nye medarbejdere, siger Per ­Asmussen.

Tallene viser, at eksporten af energiteknologi yder et væsentligt bidrag til dansk økonomi. Danske virksomheder har øget eksporten af energiteknologi til EU-lande med 2,5 procent fra 2011-2012, hvor Storbritannien, Tyskland og Sverige topper listen over modtagere af dansk energiteknologi.

Behov for yderligere EU-harmonisering
- Men vi oplever stadig mange barrierer, og der er behov for yderligere harmonisering og et stærkere indre marked for energi og energiteknologi inden for EU. Ikke mindst er der behov for at skabe klarhed om EU’s klima- og energipolitiske mål og virkemidler frem mod 2030, siger branchedirektør Hans Peter Slente, DI Energibranchen.

Mest Læste

Annonce