Danskerne: Vigtigt med en samlet plan for psykiatri

14/12/2011 09:36

Administrator

Regeringen har en vigtig opgave i at lave en samlet plan for psykiatrien. Det mener fire ud af fem danskere ifølge Epinions seneste meningsmåling udført for BEDRE PSYKIATRI. Meningsmålingen viser også, at foreningerne på psykiatriområdet har en vigtig rolle at spille i det psykiatriudvalg, som skal rådgive regeringen om den langsigtede handleplan.

82 % af danskerne finder det vigtigt eller meget vigtigt, at regeringen vil udarbejde en samlet plan for psykiatrien. Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for BEDRE PSYKIATRI. Størstedelen af danskerne er altså enige med de mange organisationer, som de seneste år har krævet en samlet handleplan for psykiatrien. Selvom der ikke er sket meget endnu, er det også regeringens holdning. I regeringsgrundlaget er løftet at ligestille psykiske og fysiske sygdomme, og at det første store skridt bliver en samlet plan for psykiatrien.

Thorstein Theilgaard, generalsekretær i BEDRE PSYKIATRI, er ikke i tvivl om vigtigheden af en samlet handleplan: ”Det er noget, vi har efterspurgt i meget lang tid. Historisk har psykiatrien altid været overset, og bare de seneste ti år er udgifterne i resten af sundhedsvæsenet steget tre gange så meget som udgifterne i psykiatrien. Kun en samlet psykiatriplan med en ambitiøs reformdagsorden vil gøre op med uligheden – og det er danskerne heldigvis opmærksomme på.”

Mere end bare skrivebordsarbejde

Ifølge regeringsgrundlaget vil regeringen nedsætte et udvalg, som får til opgave at komme med anbefalinger til en samlet langsigtet plan for psykiatrien. Om udvalget udelukkende skal bestå af embedsmænd, eller om organisationerne indenfor psykiatriområdet bliver inviteret ind i udvalgsarbejdet er uvist. Men den nye meningsmåling viser, at hele 88 % af danskerne forventer, at foreninger og organisationer inddrages i arbejdet med den fremtidige psykiatri.

”Undersøgelsen viser, at danskerne ønsker en plan, der er mere og andet end et stykke skrivebordsarbejde. Jeg tolker tallene som et massivt ønske om at inddrage de organisationer, der ved, hvor skoen trykker. Hvis de syge og de pårørende er en del af løsningen, vil det give udvalgets arbejde den nødvendige legitimitet. Og legitimitet har indtil nu været en stor akilleshæl for psykiatrien,” konstaterer Thorstein Theilgaard.
 

Mest Læste

Annonce