Indsats mod livsstissygdomme blandt borgere med psykiske vanskeligheder

Mere motion, bedre madvaner og rygestopkurser skal - sammen med fokus på at spotte fysisk sygdom tidligere - forbedre livskvaliteten og forlænge levealderen hos disse borgere i Rudersdal.

Borgere med psykosociale handicap og borgere med udviklingshæmning udvikler ligesom den øvrige befolkning i stigende grad livsstilssygdomme.

Studier på området viser, at sundhedsadfærden hos disse borgere er dårligere end hos befolkningen generelt, og at antallet af livsstilssygdomme er højere.

Det medfører en forventet levetid, der gennemsnitlig er 15-20 år kortere end for resten af befolkningens.

”Vi har med støtte fra Region Hovedstaden gennemført en undersøgelse af livsstilssygdomme blandt borgere med psykosociale handicap og udviklingshæmning blandt kommunens borgere, som er tilknyttet Rudersdal Aktivitets- og Støttecenter i Rudersdal Kommune. Og med afsæt i den har vi vedtaget en handleplan med fokus på en forebyggende indsats og på tidligere at opdage sygdom”, siger Birgitte Schjerning Povlsen (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Undersøgelsen giver et billede af borgernes konkrete sundhedstilstand, de pædagogiske udfordringer, handlemuligheder og uformelle initiativer, der optræder i arbejdet med forebyggelse og tidlig opsporing af helbredsmæssige problemer hos de borgere, der er tilknyttet Rudersdal Aktivitets-og Støttecenter.

Formålet med undersøgelsen har været at skabe et videns-grundlag til at kvalificere en fremtidig forebyggelsesindsats for de borgere, der er tilknyttet centret.

”Det er naturligvis ikke i orden, at denne borgergruppe i mange tilfælde dør tidligt af livsstilssygdomme, som vi ellers bliver stadig bedre til at behandle. Ofte er grunden, at sygdommen opdages for sent,” tilføjer Birgitte Schjerning Povlsen.

Det er baggrunden for, at Rudersdal Aktivitets- og Støttecenter nu vil ansætte kostvejledere og idrætskonsulenter med den opgave at motivere borgerne til at spise sundere og røre sig mere.

Rudersdal Aktivitets- og Støttecenter har allerede igangsat nogle af initiativerne fra handleplanen, mens andre vil blive igangsat i den nærmeste fremtid og til næste år.

Bl.a. vil der i eftersommeren blive arrangeret en bevægelses/sundhedsdag med mange spændende aktiviteter for borgere og medarbejdere tilknyttet Rudersdal Aktivitets- og Støttecenter.

Emneord: Psykiatri, Rudersdal Kommune, Sundhed, Livsstilssygdomme
Rudersdal Kommune på DenOffentlige.dk Rudersdal Kommune
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.