Japanerne ønsker grøn dansk teknologi efter atomulykken

09/04/2013 10:37

Dansk Industri

En omlægning til vedvarende energiformer er nu kommet i høj kurs i Japan efter jordskælvet og den efterfølgende atomkraftværkulykke for to år siden. Og her har danske virksomheder masser at byde ind med i lyset af en kommende frihandelsaftale mellem EU og Japan.

Vindmøller, biogas, solceller eller lav-energiløsninger til eksempelvis boliger er alt sammen eksempler på grønne løsninger, som danske virksomheder er globale eksperter på, og som de kan levere til et marked som det japanske endda i en stigende grad med udsigt til en frihandelsaftale mellem EU og Japan.

Omlægning til vedvarende energiformer
- Efter det forfærdelige jordskælv i Japan, der også førte til atomkraftværkulykken i Fukushima har vi mærket en stigende interesse fra japanerne for at lægge landets energiforsyning om til vedvarende energiformer. Og det er et område, hvor danske virksomheder har stor erfaring og ekspertise, forklarer DI’s afsætningspolitiske chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Danmark eksporterede for 10,4 milliarder kroner varer til Japan i 2011, hovedsageligt i form af fødevarer og medicinalvarer. Selvom disse to varegrupper udgør rygraden i den danske eksport, er eksporten dog bredere og består blandt andet af bearbejdede varer så som tekniske og videnskabelige instrumenter, møbler samt diverse industrimaskiner.

Verdens tredjestørste økonomi

Der er god grund til at antage, at Danmark vil kunne øge sin eksport til Japan væsentligt, når en frihandelsaftale er på plads om to til tre år. Da er det nemlig aftalt mellem EU og Japan, at en endelig frihandelsaftale skal føre til afskaffelse af en række tekniske handelshindringer.

- Japan er verdens tredjestørste økonomi, og danske virksomheder har allerede klaret sig noget bedre i denne del af verdenen end de fleste af vore europæiske konkurrenter. Og med en frihandelsaftale er jeg sikker på, at der vil der komme yderligere skred i samhandelen – især inden for grønne teknologier, forudser Peter Bay Kirkegaard.

Ønsker at være uafhængig af olie og gas-import
På grund af Fukushima-ulykken er Japan blevet langt mere afhængig af at importere olie og gas, hvilket landet gerne vil gøre sig mere uafhængig af.

I dag kommer kun cirka én procent af Japans elektricitetsproduktion fra vedvarende energi.


 

Mest Læste

Annonce