Slut med ulovligt fældet træ

19/03/2013 10:34

Dansk Industri

Danske virksomheder skal nu kunne minimere risikoen for, at de ikke bruger ulovligt fældet træ i deres produkter ifølge en ny tømmerforordning fra EU. Et informationssite, www.eutr.dk, giver virksomhederne værktøjer til at kunne overholde denne nye forordning.

Illegal skovhugst og handel med illegalt træ skal være slut, mener EU. Derfor kræver en ny forordning, at alle aktører, der importerer træ eller træprodukter ind på det europæiske marked, skal kunne minimere risikoen for, at træet er ulovligt fældet. Ifølge Naturstyrelsen drejer det sig om 5.500 danske virksomheder.

Mange virksomheder omfattet
- Kravet gælder for enhver virksomhed, der blot har den mindste smule træ med i deres produkter. Derfor er det et forholdsvist stort antal af danske virksomheder, som er omfattet af den nye forordning, forklarer konsulent i Træets Arbejdsgivere Mikkel Mørch.

EU’s tømmerforordning, på engelsk kaldt EU Timber Regulation eller blot EUTR, trådte i kraft per 3. marts i år og forbyder markedsføring af ulovligt fældet træ i EU. Det gælder importeret træ såvel som træ fældet i EU.

Godt at det gælder for hele EU
Tidligere var der udsigt til, at Danmark ville gå enegang med et sådant forbud. Derfor er Mikkel Mørch godt tilfreds med et forbud, der nu gælder for hele EU, så alle virksomheder i EU er stillet lige.

- For store importører af trævarer fra Kina vil den her nye forordning dog betyde, at de skal have kigget rigtig meget på deres leverandørstyring, mener Mikkel Mørch.

Belastning for mindre virksomheder
På den anden side ser han konkurrencemæssige fordele for store virksomheder ved at være tidligt ude med certificeringen.

- Det vil derimod være en belastning for mindre virksomheder. Her vil vi ikke mindst med hjemmesiden guide virksomhederne så godt som muligt med at blive certificerede, fortæller konsulenten i Træets Arbejdsgivere.

Tjekke at forordningen bliver overholdt
En bred kreds af aktører har lavet et fælles informationssite www.eutr.dk, som giver én central indgang til lovgivningen.

- Vi vil nu følge ganske tæt, at den nye forordning bliver overholdt – også i de sydlige EU-lande, og at der ikke lige pludselig dukker brodne kar op fra de kanter, slår Mikkel Mørch fast.

Mest Læste

Annonce