Allentoft i podcast om systemkritik: Ensidigt fokus på konkurrencestat gør os alle fattigere

Netavisen Pio havde inviteret Nanna Højlund, næstformand i LO, Kasper Fogh Hansen fra Cevea og forfatter til Velfærdsillusionen, Nick Allentoft, i studiet til en debat om systemkritik og velfærdsillusioner. Læs artikel og hør udsendelsen her.

Er vi blevet så forvænnede af vores velfærdssystem, at vi efterhånden glemmer at stille de kritiske spørgsmål? Det spørgsmål stilles i den nyudgivne bog ’Velfærdsillusionen’. Netavisen Pio tager diskussionen op om, vores velfærdsystem kan forbedres.

Pio Podcasts gæster er bogens forfatter, Nick Allentoft, der også er chefredaktør på netmediet denoffentlige.dk. Også Nanna Højlund, næstformand i LO, samt Kasper Fogh, politik- og kommunikationschef i tænketanken Cevea, er med på gæstelisten.

Velfærdsmodellen skal under lup
Vi bevæger os i stigende grad fra at være borgere i et velfærdssamfund, til at være underlagt en velfærdsstat. Sådan lyder en af Nick Allentofts pointer:

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

”Vi har brudt den sociale kontrakt”, siger forfatteren, om den ordning, der burde tilbyde social tryghed til fordel for en høj skat. Allentoft fortsætter: ”Og når man bryder den sociale kontrakt, så forsvinder opbakningen til velfærdsmodellen”. Brud, der blandt andet sker, når man blander socialpolitik med beskæftigelsespolitik – fordi man i mange år har været forhippet på at skabe en stat, der er konkurrenceduelig i forhold til udlandet:

”Så længe vi har fokus på en konkurrencestat, der skal kunne agere i en global verden, hvor vi skal være som alle de andre, så gør vi os selv fattigere,” siger forfatteren.

Styringsparadigmet er skurken

LO’s næstformand Nanna Højlund er enig i at sammensmeltningen mellem beskæftigelses- og socialpolitik er problematisk:

”Vi har på en eller anden måde i mange år været enige om, at det vi skal bygge vores politik på er, at der nok er nogen, der snyder”. Ud over at skabe mistillid har det, ifølge Højlund, resulteret i en konstant bureaukratisering og besværliggørelse af ydesesludbuddene, blandt andet gennem new public management og styring i stedet for ledelse.

Selvom der i årevis har været forsøg på at komme problemet med mistillid og formålsløs styring til livs, har det været alt for overfladisk, mener Kasper Fogh fra tænketanken Cevea. Om disse halve forsøg siger han:

Metaltrætte løsningsforslag
”For mig virker det som en lidt modvillig og lidt ideforladt symptombehandling af en grundlæggende metaltræthed, der er opstået efter at pionerånden i velfærdsstaten helt naturligt ikke er her mere.”

I de sidste 35 år har velfærdsstaten haft cirka den samme størrelse, ifølge Kasper Fogh, og siden da er man begyndt at ”rationalisere” kernedriften på velfærdsområdet, blandt andet med årlige besparelser. Noget der, ifølge Fogh, ”skaber en nederlagskultur, hvor alting lige bliver lidt dårligere hvert år.”

Nick Allentoft konkretiserer problemet på en sådan måde, at alle deltagerne i dagens program har svært ved at være uenige med ham. For som han siger:

”Jo mere styring, vi har, jo mere fælles tingene bliver organiseret, jo mere der er hierarkier op til Folketinget, jo mere Finansministeriet har indflydelse, og styrer Danmark som en virksomhed, jo mindre gider vi engagere os”.

 

Om PioPio Podcast

Find alle podcasts fra PioPio på SoundcloudiTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

 

Emneord: Konkurrencestat, Konkurrencestaten, Velfærdsillusionen, Chefredaktør Nick Allentoft, Nanna Højlund, Kasper Fogh Hansen, Cevea, LO, Velfærdsdebatten, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, 110618
Netavisen Pio på DenOffentlige.dk Vi er en netavis, der er uafhængig af organisationer og partipolitiske interesser. Men vi er ikke en avis uden holdninger – vi tager afsæt i et demokratisk socialistisk idégrundlag. Vores fokus...
Aktivitet: Artikler: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.