Anders Samuelsen: Venstre-regeringen er faldet

Trods trusler om topskattevalg mener Samuelsen nu, at det er "gammeldags" politik at diskutere procenter.

Efter i månedsvis at have krævet lettelser i topskatten på fem procentpoint fastslår Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, nu, at det er "traditionel, gammeldags" politik at diskutere procenter. 

Det er bedre at komme i regering, siger han:

LÆS MERE om regeringsudvidelsen her

- Vores topskattekrav har åbnet døren for den situation, vi står i nu. Hvis vi havde ført traditionel, gammeldags politik, så havde vi siddet og diskuteret halvanden procent her og halvanden procent der, minus fem her eller plus 0,5 der. 


- Nu har vi åbnet dørene til en helt ny politisk situation. Man kan sige det på den måde, at hvis vi kommer i mål, eksisterer Venstre-regeringen ikke længere, siger Anders Samuelsen.

Han konstaterer dermed, at Venstre-regeringen er faldet:

- Det er det, vi har sagt. At regeringen ikke vil overleve, hvis ikke vi får fem procent på toppen. Så har vi en ny situation, siger Anders Samuelsen.

Han har i månedsvis truet med at vælte regeringen, hvis ikke han fik en lettelse i topskatten på fem procentpoint. På partiets sommergruppemøde i august sagde Samuelsen:

- Det er de fem procent, vi skal have. Ellers er der ikke nogen Venstre-regering.

Her afviste han, at det kunne komme på tale som et kompromis at acceptere eksempelvis en lettelse på 4,9 procentpoint:

- Nej, for så bliver det næste spørgsmål: Hvad så med 4,8 procentpoint? Hvad så med 4,5 procentpoint? Det skal være fem procentpoint, fordi man skal sætte en grænse et sted, lød det fra Samuelsen.

Det krav har han dog ikke fået indfriet. 

LÆS MERE om regeringsudvidelsen her

Dansk Folkeparti har sagt ultimativt nej, og dermed er der ikke flertal. Samuelsen har heller ikke fået opbakning fra Venstre, der har spillet ud med en lettelse, som kun gælder folk, der tjener under en million kroner om året. 

Samuelsen vil have lettelsen til at gælde alle, der betaler topskat.

Hvis Samuelsen skulle leve op til tidligere udtalelser, burde han vælte Venstre-regeringen, så danskerne ved et valg kunne sammensætte et nyt folketing. 

Samuelsen mener dog, at det "billedligt talt" netop er, hvad der er sket. Selv om danskerne ikke har stemt ved et valg, skal Samuelsen nemlig forhandle om en ny regering på Marienborg:

- Der har reelt set været et folketingsvalg. Nu har vi en ny situation. Mandattallet er faldet ud på præcis samme måde som før. Men nu går vi i gang med at forhandle, siger Anders Samuelsen.

LA-lederen afviser spørgsmål om, at han forsøger at omskrive virkeligheden med den udlægning.

- Situationen er den, at situationen er helt ny. Der var ingen, der forudså, at vi kan komme ind og præge regeringen. At vi kan komme ind, dér hvor ansvaret tæller, og ansvaret tynger, siger Anders Samuelsen. 

Han fik mandag opbakning fra Liberal Alliances folketingsgruppe til at indlede forhandlinger om at gå i regering.

/ritzau/

Emneord: Ny regering, Liberal Alliance, Anders Samuelsen, Topskat
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også