Ankers kone blev nægtet førtidspension: Døde en måned efter

Havde arbejdet siden hun var 13. I dag sidder hendes mand tilbage med følelsen af, at have bidraget til samfundet uden at få noget igen.

Kan man arbejde, selvom man får hjælp til at trække vejret af et iltapparat 16 timer i døgnet?

Ja, man kan ihvertfald godt sendes i arbejdsprøvning, mener Vordingborg Kommune.

Og det var den besked, der ifølge DR Sjælland mødte 63-årige Anker Nielsen, da han sidste februar var til møde på jobcenteret i Vordingborg for at søge om førtidspension til sin kone Lisbeth.

Hun havde KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og havde været indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster i 14 dage. Da hun kom hjem, fik hun et iltapparat med, som hun skulle være tilsluttet 16 timer i døgnet.

Skulle parret ud at køre, havde Lisbeth iltflasker med, så hun kunne trække vejret.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

- Jeg kunne slet ikke se, hvad hun skulle kunne lave, når hun var tilsluttet et iltapparat, siger Anker Nielsen til DR Sjælland.

Men da han mødtes med sagsbehandleren, var historien en anden. Han havde forberedt papirerne til førtidspension, men advarede mod at sende dem afsted. For hvis de fik afslag, ville det være næsten umuligt at gøre det om.

I stedet foreslog han, at Lisbeth skulle i arbejdsprøvning. Kommunen ville så sætte et iltapparat op, der hvor hun nu blev sendt hen.

- Og det var jo fuldstændig urealistisk, og jeg må indrømme, jeg kom lidt op i det røde felt. Jeg kunne forestille mig, at hvis man ikke havde været så ressourcestærk, så kunne man gå amok over for sagsbehandleren.

- Men det gør jeg ikke, for jeg har lært, hvordan man opfører sig. Og sagsbehandleren sagde, du må ikke skyde budbringeren, det er ikke mig, der bestemmer, siger Anker Nielsen.

Vordingborg kommune efterlyser mere præcise vejledninger

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Vordingborg, socialdemokraten Anders Andersen, er først tiltrådt 1. januar i år og kan ikke udtale sig konkret om Lisbeths sag.

Generelt mener han, at syge mennesker skal fortsætte på sygedagpenge indtil der kommer ro på. Herefter kan man afklare om der skal bevilges førtidspension eller om borgeren skal i arbejdsprøvning, men det skal ske i en dialog.

Han efterlyser i øvrigt mere præcise vejledninger for ressourceforløb, så kommunerne bedre kan hjælpe borgerne, der ofte står i en akut livskrise.

Formanden for folketingets arbejdsmarkedsudvalg, socialdemokraten Leif Lahn Jensen (S) afviser, at kommunerne kan få helt konkrete opskrifter på hvordan de skal hjælpe syge borgere.

- Det må vi forvente, sagsbehandleren kan vurdere sammen med borgeren. Men det er klart at mennesker, der ikke kan arbejde, ikke skal sendes i ressourceforløb, men have bevilget en førtidspension, siger Leif Lahn Jensen til DR Sjælland.

Levede for mandens indtægt

Sagsbehandlerens udmelding var for meget for Anker Nielsen og hans kone Lisbeth. De besluttede sig for at leve for kun mandens pension og deres fælles opsparing.

- Men Lisbeth var meget ærekær, og det gik hende utroligt meget på. Så hun mistede faktisk livsgnisten, siger Anker Nielsen.

Efter en måned blev Lisbeth Nielsen indlagt igen, og hun døde en uge senere, 60 år gammel.

Tilbage sidder Anker Nielsen med følelsen af at have bidraget til samfundet uden at få noget igen:

- Lisbeth har arbejdet siden hun var 13, så jeg synes faktisk, vi har bidraget ret meget. Og hun kan jo ikke gøre for, hun blev syg, så der synes jeg faktisk, hun havde fortjent en førtidspension, siger han til radiostationen.

1. juni træder en revideret lov om førtidspension i kraft. Den skulle ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V) give flere syge mennesker mulighed for at få førtidspension, hvis det er oplagt, at de ikke kan arbejde.

Læs historien på DR.dk

Emneord: 230318, Socialkrise, Socialkrisen, Afslag på førtidspension, Førtidspension, Vordingborg Kommune, Jobcentre, Arbejdsprøvning, Leif Jahn Jensen, Sagsbehandling
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.03.18 Eva-Pernille Naserian Stæhr Poulsen
  Der er retningslinjer for ressourceforløb, fleksjob og førtidspension

  I marts 2017 udsendte Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering - under Beskæftigelsesministeriet, 20 siders retningslinjer til landets kommuner. De ignoreres stort set i mange kommuner, herunder Vordingborg og Hvidovre. Så det er ikke korrekt, når udvalgsformand efterlyser retningslinjer.

 • 23.03.18 Lone Munch
  sagsakter

  Ved en sagsbehandling indhentes et utal af attester fra praktiserende læger og speciallæger.
  Man kunne appellere til at disse blev nærlæst og taget seriøst af sagsbehandlere, og ikke blot indhentes fordi det forlanges for herefter at blive arkiveret.
  Det kræver naturligvis, at sagsbehandlerne har tid og kke er overbebyrdet med alt for mange sager og pligt til at honorere unødvendige dokumentationskrav.

 • 23.03.18 Kim Hedemark
  Ankers kone.

  Ord er her, total overflødige idet jeg væmmes med den sagsbehandling - Ære være Lisbeth Nielsen.

 • 23.03.18 Niels Kristian Madsen
  syge borgere og sagsbehandlere

  Formanden for folketingets arbejdsudvalg Leif Lahn udtaler- at der ikke kan laves præcise vejledninger for hvordan syge borgere skal hjælpes i kommunerne-det foregår i et samarbejde mellem borger og sagsbehandler!! Det er jo smukt, hvis det var sådan-men det viser igen hvor langt der er fra folketingspolitikernes verden til den virkelige. Den enkelte sagsbehandler, som sikkert blev uddannet som socialrådgiver, for at kunne være noget for andre, har i årevis ikke haft beføjelser, der rækker til andet end at lytte til, viderebringe og indstille-så er det op til den masteruddannede ledelse og kommunens pengepung at træffe afgørelsen!

 • 23.03.18 Bente Stenfalk
  Kynismen hersker


  Arbejde skal kunne betale sig.. og dør man af det, så kan det betale sig for kommunen..

 • 23.03.18 Bettina Bundgaard
  Vordingborg kommune

  Så viser Vordingborg sig igen fra sin værste side og knægter en alvorligt syg borgers vilje til at leve.
  Helle Linnet, der jo både er arbejdsmarkedsdirektør i kommunen og formand for Socialchefforeningen, glædede sig både over udsigten til at der nu bliver ændret i reglerne for hvornår og hvordan man lettere kan komme til at sanktionere syge borgere, der har det for skidt til at deltage i jobcentrenes tvangsaktivering, ligesom hun ved høringen om reform af fleks og førtidspensionsordningen på Christiansborg den 31.januar i år, gav udtryk for hvor stor succes hun mener den svinestreg af en reform er. Som hun udtalte: nu skal det jo heller ikke være nogen hemmelighed, at den har hjulpet med at spare kommunerne for penge.
  Her ser vi så endnu et grelt eksempel på hvordan spareiver og manglende anstændighed i de kommunale forvaltninger, ser ud for dem det rammer. Føj!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også