Anna Mee skandale er socialkrise for fuld udblæsning

Københavner-borgmesteren Anna Mee Allerslev har trukket sig efter sit livs politiske krise på grund af personlige møgsager. Men skandalen begyndte med inkompetence i håndteringen af udsatte borgere, mener den sociale modstandsbevægelse.

De kalder hende Anna ansvarsløs, og vil gøre deres for at vælte hende op til valget. Hvis hun da ikke når at trække sig forinden. For aktivister i de sociale modstandsbevægelser - mennesker, der er hårdt presset og oplever beskæftigelsessystemets bureaukrati som perfidt og sygeliggørende - handler Anna Mee skandalen om redelighed og demokratiets spilleregler.

Det mener blandt andet Linda Villadsen, der er blandt initiativtagerne til bevægelsen Næstehjælperne med over 20.000 medlemmer fra hele Danmark.

“Hun går mere op i sin fremtoning og spin af sin optræden i forskellige sammenhænge, end i det ansvar hun har som borgmester for beskæftigelsesområdet i Københavns Kommune. Det kan ske/bliver tydeligt under en demonstration, hvor hovedparten af de fremmødte er utilfredse med den førte politik, men Anna Mee først taler alle deltagere ørerne af, og derefter offentliggør fotografier på sine sociale medier, hvor hun fremstår som ”heltinden blandt reformramte” eller ”omsorgsfuld og kærlig politiker”. Det har provokeret rigtig mange borgere,” fortæller Linda Villadsen.

Uroen omkring Anna Mee Allerslev begyndte for alvor den 2. juni, da TV 2 Lorry fortalte, hvordan Københavns jobcentre tvang kronisk syge borgere til møder om aktivering. Stationen fortalte blandt andre om Vladimira Kristensen, der trods livstruende sygdomme var blevet nægtet førtidspension.

Efterfølgende dukkede flere historier op om borgere, som havde livstruende sygdomme hængende over hovedet, men som alligevel blev indkaldt til møder for at afklare deres arbejdsevne. Det førte til demonstrationer, og da Københavns beskæftigelsesborgmester udtalte sig i sagerne, var hun direkte afvisende. Det var ministerens ansvar, lød budskabet fra Anna Mee Allerslev.

 

Ministeren afviste Allerslevs forsvar

“Vi kan og må ikke bryde reglerne, men det vi kan gøre er at afsætte ekstra midler til at gennemgå en række sager nu og her, hvis det er det udvalget gerne vil,” sagde Allerslev til TV 2 Lorry og afviste igen og igen, at Københavns Kommune kunne gøre noget ved situationen. “Det er ministerens bord,” forsøgte Allerslev, men det afviste beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sidst i juni.

“Hvis kommunen ikke kan pege på et ressourceforløb, som man kan have gavn af, og der er dokumentation for, at arbejdsevnen er varigt og væsentligt nedsat, så kan der tilkendes førtidspension,” skrev ministeren til TV2 Lorry i en kommentar til sagen.

Derefter voksede sagen efterhånden som nye tal og opgørelser pegede på, at København tolkede reglerne i beskæftigelseslovgivningen både hårdere og mere rigidt end mange andre kommuner. Allerslev stod fast, men efter politisk pres måtte hun acceptere, at der blev afsat penge til at gennemgå en bunke af klagesager.

"Vi kan afsætte ekstra midler til at gennemgå en række sager nu og her, hvis flertallet gerne vil det," sagde Anna Mee Allerslev endnu engang til TV 2 Lorry og så blev der afsat penge.

 

Nazi-kortet

Balladen tog en ny drejning, da Allerslev igen midt i juli stillede op til møde med utilfredse borgere. Under en meget omtalt demonstration ved et af Københavns jobcentre greb hun muligheden for at rette fokus på demonstranternes ordvalg. Hvordan?

Næstformand i fagforeningen Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), Jan Hoby, kom i kampens hede for skade at sammenligne sagsbehandlernes ansvar med Hitlers fangevogtere (se video herunder), der havde undladt at sige fra. Hobys budskab var, at situationen på Københavns jobcentre er så alvorlig, at personalet måtte begynde at sige fra, men Allerslev greb muligheden og anklagede Hoby for at tage sagsbehandlerne som gidsler og kritiserede ham under demonstrationen kraftigt for at bringe nazi-sammenligningen.

Hoby endte i DRs Deadline (ikke længere tilgængeligt på DR.dk). Ikke for at debattere situationen på Jobcentrene, men for at forklare sin sammenligning og brug af det såkaldte nazi-kort. Anna Mee Allerslev fik drejet debatten, og kunne på sin Facebook dele en opdatering, hvor hun angreb demonstranterne for deres opførsel og sprogbrug.

 

#Annaansvarsløs

I mellemtiden voksede frustrationerne hos de borgere, det hele handler om, og flere og flere opgav enhver tro på, at Anna Mee Allerslev havde reel vilje til at gøre noget som øverste ansvarlige politiker. På sociale medier dukkede hashtagget #annaansvarsløs nu op, og i Københavns gader kunne borgerne se plakater med billeder af borgmesteren og de nye hashtag. Nu gik aktivister efter personen Anna Mee Allerslev.

“Mennesker, der offentliggøres på billeder, og bliver politisk misbrugt til at fremme en politikers facade på denne måde, oparbejder over tid et ønske om at vise deres virkelighed og sandhed. Der er helt åbenlyst ikke lyttet til deres fortælling, og Anna Mee har åbenlyst kun haft til hensigt at fremstå ren,” mener Linda Villadsen, der er chokeret over hvor langt den københavnske borgmester har fået lov til at gå i sin håndtering af socialkrisen i København.  

De seneste måneder har Anna Mee Allerslev nærmest overtaget den position som hadeobjekt, som Liberal Alliances Joachim B. Olsen i flere år har haft. Alligevel er der stor forskel, påpeger Linda Villadsen.

“Både Joachim B. Olsen og for den sags skyld de senere års beskæftigelsesministre fører en politik og har nogle holdninger, der ofte er i opposition til de holdninger og ønsker man finder blandt reformramte. Disse politikere spiller dog overvejende med åbne kort og siger, hvad de mener. Så længe politikere står på mål for deres holdninger, skal vi selvfølgelig respektere dem. Det hører til demokratiets spilleregler. Men de metoder Anna Mee Allerslev har benyttet sig af er helt ved siden af ordentlighed og almindelig respekt,” mener aktivisten fra Næstehjælperne.

For Jan Hoby, der i årevis har været tæt på udviklingen i Københavns Kommune og altid stærkt kritisk overfor magthaverne, er sagen om Anna Mee Allerslev en gigantisk skandale.

“Jeg har igennem årene set adskillige decentrale ledere i Københavns Kommune blive afskediget, fordi de, som det hedder i forvaltningssprog, har sammenblandet deres private og institutionens økonomi. Eller har haft hele den pukkelryggede familie ansat. Sådan skal det også være,” skriver Hoby i sin blog på Avisen.dk.

Han er forarget over, at borgmesteren har overlevet politisk, mens ledere og medarbejdere må stå til ansvar, når de har begået fejl, snydt eller svindlet. Men det værste er ifølge Hoby konsekvenserne for kommunens syge og udsatte borgere.

“Den største skandale vedrørende Anna Mee Allerslev er dog hendes politiske forvaltning af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Anna Mee Allerslevs magtfuldkommenhed har ødelagt livet for mange. Syge københavnere nægtes førtidspension, sager trækkes ud i årevis, mens de syge kæmper mod sygdom på den ene side og på den anden side økonomi under fattigdomsgrænsen samt Jobcentrets kreative tvangsaktiveringsforløb. København ligger helt i bund med hensyn til tilkendelser af førtidspension og helt i top i forhold til syge på kontanthjælp,” skriver Hoby på Avisen.dk.

 

FAKTA: DenOffentlige har forsøgt at hente en kommentar fra Anna Mee Allerslev.

Sådan skrev vi til Anna Mee’s pressekontakt d. 1. oktober:

 

Kære Christian,

Vi har fulgt sagen, hvor utilfredse borgere debatterer løbende med Anna Mee om beskæftigelsesområdet, og hvor det nu har ført til en decideret kampagne for at vælte hende ved valget med budskabet annaansvarsløs.

Vi overvejer, at skrive om det, for det er en ny udvikling i socialkrisen, og derfor vil jeg høre, om i har lavet nogle udtalelser, eller er interesseret i at sende noget til os?

Vi er selvfølgelig interesseret i at høre, hvad Anna Mee synes om udviklingen og situationen samt selve kampagnen. Vi kan tilbyde både citater i den artikel, som vi arbejder på, men også - evt. som opfølgning, et selvstændigt indlæg fra borgmesteren, hvis det har interesse.

Ser frem til at høre fra dig,

BH

 

 

Emneord: Socialkrise, Socialkrisen, KV17, Anna Mee Allerslev, Københavns Kommune, Næstehjælperne, Linda Villadsen, Jan Hoby, 271017, Social modstandsbevægelse, 2017
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.10.17 Lisbeth Riisager Henriksen
  Ja, den egentlige og primære skandale er, at syge borgere svigtes af Beskæftigelsesforvaltningen

  Ja! Den egentlige baggrund for Anna Mee Allerslevs exit var den dybt kritisable og uværdige behandling af mange af de syge borgere i Københavns Kommunes beskæftigelsesforvaltning.

  Det ignorerer hele den brede del af pressen desværre og gentager dermed den stedmoderlige behandling, som rigtig mange syge har fået i kommunens hænder.

  Retssikkerheden vil fortsat blive krænket, så længe den øverste ledelse i forvaltningen ikke bliver skiftet helt ud og ændrer kursen. Derfor er der behov for kritiske journalister, som vil grave substansen frem om syge borgeres krænkede retsstilling i forvaltningen – og problematisere den offentligt. Også selvom Anna Mee Allerslev nu har trukket sig fra københavnsk kommunalpolitik og posten som beskæftigelsesborgmester.

  Se mit indlæg om et hjørne af den virkelige Allerslev-skandale i Københavns Kommunes beskæftigelsesforvaltning her:


  https://www.avisen.dk/blogger-borgmester-farvel-ikke-nok-kommune-vil-fo_468037.aspx

 • 25.10.17 Henrik Nordentoft
  Hvad er der galt på Jobcentrene

  Hør læge og lægeforeningsformand Anders Beichs give den måske bedste samlede og kritiske beskrivelse af jobcentres behandling af sager om syge borgere. Særligt jobcentret på Lærkevej i København har været centrum for kritikken på grund af langvarig sagsbehandling og mange afslag på ansøgninger om førtidspension. Hør interviewet nederst i artiklen her:

  https://www.facebook.com/Avisen.dk/posts/10156715935069202

 • 25.10.17 Erhvervsøkonom Ole K. Ersgaard MDM, PD
  Manglende dømmekraft

  Grådighed er jo en af de syv dødssynder.
  Borgmesteren har således demonstreret manglende dømmekraft.
  Det er i sig selv diskvalificerende og selvdestruktivt for hendes politiske karriere.
  Så nu har Anna Mee Allerslev angiveligt "trukket sig" fra posten (25.10.17).
  Gad vide, hvor De Radikale så vil placere hende?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også