Antallet af lærlinge i praktik er det laveste i seks år

Flere elever er i skolepraktik frem for i praktik hos en arbejdsgiver, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Stadigt flere elever på erhvervsskolerne må vinke farvel til en praktikplads på en virksomhed.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser nemlig, at antallet af elever med en uddannelsesaftale fortsat falder. På et år er der indgået 43.378 aftaler, viser de seneste maj-tal. 

Det er en nedgang på tre procent siden maj 2015, og det laveste antal i seks år. Det skriver Fagbladet 3F.

Forbundssekretær Søren Heisel fra 3F betegner situationen som "katastrofal”.


- Vi står og mangler tusinder af faglærte, og så viser tallene et absolut nulpunkt i over seks år. Både antallet af uddannelsesaftaler er lavt, og antallet af elever, der er i gang med et hovedforløb, er lavt, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

75.032 elever var i maj 2016 i gang med et hovedforløb. Det er et fald på syv procent i forhold til maj sidste år.

Omvendt stiger det antal unge, der går igennem uddannelsen via et praktikcenter, viser Undervisningsministeriets tal.

7075 elever er i gang med en uddannelse med skolepraktik. Dermed udgør eleverne i skolepraktik nu hele 9,4 procent af de elever, der er i gang med et hovedforløb på en erhvervsskole. Desuden søger 5882 praktik uden at gå i skolepraktik, viser de nye tal.

- Der står nu næsten 13.000 elever, som lige nu mangler en læreplads. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for de unge, der gerne vil tage en uddannelse, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

/ritzau/

Emneord: Lærlinge, Praktikpladser, Flere praktikpladser, 3F, Undervisningsministeriet, Faglærte
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.08.16 Peter Laursen. Adm direktør DEKRA
  Praktikpladsgaranti

  Netop derfor vil DEKRA give praktikpladsGARANTI hvis vi bliver godkendt som erhvervsuddannelses-skole fra 2017. Vi har søgt i hele landet og kan levere i hele landet

 • 11.08.16 Gitte H.
  Arbejdskraftens frie bevægelighed?

  Jeg har hørt, at nogle arbejdsgivere synes, det er for besværligt med lærlinge - en masse regler, administration og bureaukrati. Måske der er noget her at tage hånd om. Dernæst: hvorvidt er alle elever, der venter på en læreplads, tilstrækkeligt parate og klædt på til udfylde en læreplads - det ved jeg så ikke. Fordi hvis en arbejdsgiver har oplevet nogle gange, at en lærling ikke "leverer", så gider man ikke blive ved. Og så er der de virksomheder, tænker jeg, der kunne drage nytte af arbejdskraftens frie bevægelighed og istedet ansætte færdiguddannede fra udlandet. Så slipper man for at skulle bekoste div. omkostninger ifm. uddannelsesforløbet ...men det er vel belyst!?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også