Antorinis aldersinddeling møder modstand

Politik

11/09/2013 13:27

Freja Eriksen

Regeringens plan om forskellige forløb for unge og gamle elever på erhvervsuddannelserne møder modstand hos Enhedslisten og Venstre. Skolelederne er splittede.

Erhvervsskoleelever, der kommer direkte fra grundskolen, skal bruge den første tid på et basisforløb, hvor de kan prøve forskellige uddannelser af. 

Til gengæld skal ældre elever med erhvervserfaring kunne stryge direkte ind på en specifik linje og måske endda få merit for arbejds- og uddannelseserfaring, så de kan blive hurtigere færdige.

Sådan lyder en del af regeringens plan for, hvordan erhvervsskolerne bliver mere attraktive, skriver Ugebrevet A4.

- Vi vil skabe et attraktivt ungdomsuddannelsesmiljø, så de helt unge får mulighed for at snuse til flere uddannelser, før de endelig vælger. Derudover ved vi også, at det for 16-17-årige er vigtigt med et holdfællesskab og det sociale kit, som det giver at gå sammen med andre unge, siger undervisningsminister Christine Antorini (S) til ugebrevet.

Men tanken om aldersinddeling bliver mødt af skepsis fra begge sider af folketingssalen. For selvom Enhedslistens undervisningsordfører glæder sig over flere elementer i regeringens udspil, så er hun skeptisk over for at skille de unge elever fra de ældre.

- Vi har selv spillet ud med tanken om et introducerende basisforløb, så det vil vi meget gerne være med til. Men det skaber en rigtig god dynamik på et hold, at der er nogle, der er yngre, og nogle, der er ældre, så man kan lære af hinanden, siger Rosa Lund til Ritzau.

Enhedslisten mener desuden, at basisforløbet, som i regeringens udspil kan vare op til et år, skal holdes på tre måneder og være obligatorisk for alle elever.

Hos Venstre ser uddannelsesordfører Peter Juel Jensen derimod gerne, at nogle elever får mulighed for at springe basisforløbet over. Men det skal ikke være alderen, der afgør det.

- Selvfølgelig skal der være ungdomsmiljø, men der tror jeg på pragmatiske, lokale løsninger. Vi vil gerne have et hurtigt spor til de elever, der er afklarede med, hvad de vil, og et forlænget grundforløb til dem, der er mere i tvivl, siger Peter Juel Jensen.

Han mener ikke, at der er nogen grund til at bremse en elev, der gerne vil være tømrer, og allerede har fundet en praktikplads, bare fordi vedkommende er ung.

Blandt de folk, der til daglig er i berøring med erhvervsskolerne, får forslaget en blandet modtagelse. 

En rundspørge foretaget af Ugebrevet A4 blandt 303 direktører, uddannelseschefer og ledende bestyrelsesmedlemmer viser, at 48 procent støtter forslaget, mens 40 procent erklærer sig imod.

Samtidig svarer 64 procent, at de ser aldersspredningen som et lille eller ikke eksisterende problem på uddannelserne.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce