Appen smitte|stop er et effektivt redskab i smitteopsporing

Appen smitte|stop er siden lanceringen i midten af juni downloadet over 824.000 gange, og appen viser sig nu også som et effektivt redskab til smitteopsporing af de kontakter, som en smittet person ikke umiddelbart kender. Nye spørgeskemaresultater fra Statens Serum Institut peger på, at personer bl.a. bliver testet for COVID-19, fordi de via appen har fået besked om, at de har været i tæt kontakt med smittet.

Kontaktopsporing af nære kontakter til COVID-19-positive er et centralt element for at kunne bryde smittekæderne tidligt og fortsat bevare kontrollen med epidemien i Danmark. Har man været i nær kontakt med en smittet person, skal man selv testes – og derfor er det afgørende, at man får besked herom enten fra den smittede selv, via Coronaopsporing i Styrelsen for Patientsikkerhed eller som en notifikation fra appen smitte|stop.

Statens Serum Institut har siden den 7. juli 2020 indsamlet spørgeskemasvar fra danskere i forbindelse med, at de har bestilt tid til en test på coronaprover.dk. for bl.a. at få viden om, hvor mange der testes, fordi de er nære kontakter og adviseret via appen smitte|stop.

Sundheds- og Ældreministeriet har fået analyseresultaterne fra de første spørgeskemasvar, som er indsamlet i perioden 7.-28. juli og som har en svarprocent på 56 procent. De første resultater viser, at der bliver opsporet kontakter gennem appen. 

”Det har været målet, at appen skal fungere som et digitalt supplement i vores indsats for smittesporing – og det er en god nyhed, at vi nu også har tal for, at appen virker og hjælper til at finde ukendte kontakter. Appen vil selvfølgelig få større effekt, jo flere der vælger at downloade og bruge den aktivt, og derfor opfordrer jeg til, at alle, som kan, downloader appen,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Effektivt supplement til manuel smitteopsporing
Spørgeskemaets resultater viser, at der blandt respondenterne er 48 personer, som har booket test for COVID-19, fordi de via appen smitte|stop har fået besked om, at de har været i tæt kontakt med en smittet person. Heraf har 46 af de 48 i følge deres svar ikke været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerheds kontaktopsporingsenhed.

På baggrund af de første besvarelser af spørgeskemaet tyder det altså på, at appen, som forventet, er et brugbart redskab til at advisere borgere, der kan have været udsat for smitte fra en person, de ikke umiddelbart kender. Det kan fx være en person, man har siddet ved siden af i bus eller tog. Dermed er appen et effektivt supplement til den manuelle kontaktopsporing.

Siden lanceringen af appen den 18. juni 2020 har 209 brugere meldt sig smittet i appen, og de har dermed udsendt notifikationer til andre brugere af appen, så de personer, der har været i nær kontakt med vedkommende, kan få besked om, at de bør lade sig teste.

Hver enkelt smittekæde, der bremses ved hjælp af appen, er med til at bremse udbredelsen af COVID-19 i Danmark. Og derfor gør det også en forskel, hver gang en notifikation om potentiel smitterisiko bliver sendt til en bruger af appen. Der arbejdes løbende på at forbedre appens brugervenlighed og effektivitet.

Sundheds- og Ældreministeriet på DenOffentlige.dk Sundhedsministeriet blev oprettet 10. september 1987. Oprettelsen af et ministerium for sundhed skete bl.a., 'for at vi i Danmark kan få opstillet en fælles sundhedspolitik og for at fremme en mere...
Aktivitet: Artikler: 42

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne