Appen smitte|stop er et effektivt redskab i smitteopsporing

Appen smitte|stop er siden lanceringen i midten af juni downloadet over 824.000 gange, og appen viser sig nu også som et effektivt redskab til smitteopsporing af de kontakter, som en smittet person ikke umiddelbart kender. Nye spørgeskemaresultater fra Statens Serum Institut peger på, at personer bl.a. bliver testet for COVID-19, fordi de via appen har fået besked om, at de har været i tæt kontakt med smittet.

Kontaktopsporing af nære kontakter til COVID-19-positive er et centralt element for at kunne bryde smittekæderne tidligt og fortsat bevare kontrollen med epidemien i Danmark. Har man været i nær kontakt med en smittet person, skal man selv testes – og derfor er det afgørende, at man får besked herom enten fra den smittede selv, via Coronaopsporing i Styrelsen for Patientsikkerhed eller som en notifikation fra appen smitte|stop.

Statens Serum Institut har siden den 7. juli 2020 indsamlet spørgeskemasvar fra danskere i forbindelse med, at de har bestilt tid til en test på coronaprover.dk. for bl.a. at få viden om, hvor mange der testes, fordi de er nære kontakter og adviseret via appen smitte|stop.

Sundheds- og Ældreministeriet har fået analyseresultaterne fra de første spørgeskemasvar, som er indsamlet i perioden 7.-28. juli og som har en svarprocent på 56 procent. De første resultater viser, at der bliver opsporet kontakter gennem appen. 

”Det har været målet, at appen skal fungere som et digitalt supplement i vores indsats for smittesporing – og det er en god nyhed, at vi nu også har tal for, at appen virker og hjælper til at finde ukendte kontakter. Appen vil selvfølgelig få større effekt, jo flere der vælger at downloade og bruge den aktivt, og derfor opfordrer jeg til, at alle, som kan, downloader appen,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Effektivt supplement til manuel smitteopsporing
Spørgeskemaets resultater viser, at der blandt respondenterne er 48 personer, som har booket test for COVID-19, fordi de via appen smitte|stop har fået besked om, at de har været i tæt kontakt med en smittet person. Heraf har 46 af de 48 i følge deres svar ikke været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerheds kontaktopsporingsenhed.

På baggrund af de første besvarelser af spørgeskemaet tyder det altså på, at appen, som forventet, er et brugbart redskab til at advisere borgere, der kan have været udsat for smitte fra en person, de ikke umiddelbart kender. Det kan fx være en person, man har siddet ved siden af i bus eller tog. Dermed er appen et effektivt supplement til den manuelle kontaktopsporing.

Siden lanceringen af appen den 18. juni 2020 har 209 brugere meldt sig smittet i appen, og de har dermed udsendt notifikationer til andre brugere af appen, så de personer, der har været i nær kontakt med vedkommende, kan få besked om, at de bør lade sig teste.

Hver enkelt smittekæde, der bremses ved hjælp af appen, er med til at bremse udbredelsen af COVID-19 i Danmark. Og derfor gør det også en forskel, hver gang en notifikation om potentiel smitterisiko bliver sendt til en bruger af appen. Der arbejdes løbende på at forbedre appens brugervenlighed og effektivitet.

Sundheds- og Ældreministeriet på DenOffentlige.dk Sundhedsministeriet blev oprettet 10. september 1987. Oprettelsen af et ministerium for sundhed skete bl.a., 'for at vi i Danmark kan få opstillet en fælles sundhedspolitik og for at fremme en mere...
Aktivitet: Artikler: 42

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.09.20 Sundhed
  Endnu en aftale på plads om forhåndskøb af COVID-19-vaccine

  For en måned siden blev der indgået aftale med Astra Zeneca om leverancer af vacciner til 2,4 mio. borgere i Danmark, hvis vaccinen godkendes. Nu har EU-Kommissionen på EU-landenes vegne forhandlet en aftale mere på plads, der potentielt indebærer mulighed for at købe ca. 3,7 mio. doser vacciner til Danmark. Flere aftaler er på vej.

 • 21.09.20 Sundhed
  Nyt pressemøde om coronasituationen i Aarhus

  Der indkaldes til pressemøde i Aarhus om den øjeblikkelige COVID-19-situation i Aarhus. Smittetrykket er kraftigt stigende i byen.

 • 19.09.20 Sundhed
  23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

  Virksomheder og forskere samarbejder i tre nye, store projekter om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost. Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, støtter med sammenlagt 23 millioner kroner.

 • 19.09.20 Sundhed
  Kommune roser borgerne: Her holdes smittetallet i ro

  Smittetallet i Vejle Kommune ligger nogenlunde stabilt omkring de 30, efter at tallet den sidste uges tid har været helt oppe på 38. Det viser, at borgerne har taget smitten alvorligt, ladet sig teste og passer på med afstand og hygiejne.

 • 16.09.20 Sundhed
  Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro

  Flere psykisk sårbare skal hjælpes ud og få glæde af naturen, mener regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det skal ske gennem et nyt partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen SIND, som lanceres i dag.