Arbejdspres på sygehuse har udløst 37 påbud

Et stort arbejdspres har resulteret i påbud fra Arbejdstilsynet til sygehuse og psykiatrien over hele landet.

Det er ikke kun personalet på sygehusene i Køge og i Randers, der løber stærkt og har svært ved at få enderne til at hænge sammen.

Arbejdstilsynet har givet 37 påbud til sygehuse landet over for "stor arbejdsmængde" og "tidspres", heraf fem påbud inden for det psykiatriske område.

Det vidner om, at personalet på landets sygehuse generelt er meget presset, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- For os er det helt tydeligt, at arbejdspresset er alt for stort på en stor del af vores afdelinger ude på sygehusene, siger Grete Christensen.

LÆS OGSÅ: Hospitalsskandale breder sig

- Man kan se, at det hovedsageligt er de medicinske, de akutte og de psykiatriske afdelinger, der har været hårdt udsat for det her pres, og det er det, vi har set over mange år, siger sygeplejerskernes formand.

Torsdag kom det frem, at medarbejderne på intensivafdelingen på Sjællands Universitetssygehus i Køge til tider har skruet op for medicinering med sovemedicin for at få tid til at løse andre opgaver.

På Regionshospitalet i Randers har sygeplejerskerne så travlt, at de ifølge DR Nyheder dagligt må udskyde nødvendige opgaver som ordinering af medicin og overvågning af syge patienter. 

Det store arbejdspres går ifølge sygeplejerskernes formand ud over patienterne.

- Der er masser af evidens for, at jo mere travlt du har, jo flere fejl sker der. At påstå at det ikke går ud over patientsikkerheden, når der gives påbud om manglende sammenhæng mellem krav og ressourcer, det er lidt modigt, siger Grete Christensen. 

De 37 påbud blev givet i 2014 i forbindelse med Arbejdstilsynets særlige indsats omkring psykisk arbejdsmiljø. 

Ifølge Grete Christensen har nogle af påbuddene ført til bedring, mens det andre steder stadig halter med arbejdsmiljøet.

LÆS OGSÅ: Lav en kræftpakke for psykiatrien

- Der er steder, hvor medarbejdere efterfølgende har haft en god proces, og man har fået hovedet oven vande igen. Der er også andre, der oplever, at der så er kommet nye besparelser oveni, der gør, at de aldrig får hovedet op af det her sand, der er ved at lukke til, siger Grete Christensen.

Spørgsmål: Er det flere hænder, der skal til, eller kan man tilrettelægge arbejdet på en bedre måde?

- De fleste steder vil det være et både-og. Man kan blive nødt til at lave en lidt bedre normering for at tage det værste pres, men jeg er også enig i, at en anderledes organisering kan være en del af svaret, siger Grete Christensen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er på baggrund af sagen fra Køge blevet kaldt i samråd om forholdene på landets sygehuse.

/ritzau/

Emneord: Hospitaler, Sundhedsvæsnet, Dokumentationskrav, Bureaukrati, Sygeplejersker, Regionshospitalet i Randers, Region Midtjylland, Arbejdstilsynet, Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, Sundhedsbureaukratiet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.08.16 Peter Hansen
  PATIENTSIKKERHEDEN er under stort pres.

  Det er hverken finansministeren eller dennes regneembedsmænd der har påført patienterne denne alvorlige situation, hvor autoriserede sundhedspersoner bryder alle etiske og lægefaglige regler.

  Pt er det sygeplejerskerne, som tydeligvis ikke forstår, at de er autoriserede sundhedspersoner, med retten og pligten til at sige fra.

  I stedet for at indberette, UTH, Utilsigtede Hændelser, som loven kræver, acceptere sygeplejerskerne og udfører ulovlige handlinger ved at give intensiv patienter ekstra bedøvelse med en uacceptable begrundelse, at de har for travlt.

  UTH
  https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/kvalitet/uth/

  Alle, fra sundhedsministeren, regionsformænd, KL, Dansk Sygeplejeråd ned til den yngste elev, står nu ved håndvasken og råber i kor, at det er utilstedeligt med denne syge kultur. Kun enkelte læger mener, at bedøve lidt ekstra, betyder intet……… det har vi udført i mange år.

  Hvis ikke man følger etiske og lovgivning kan man straffes med op til 4 måneders fængsel.

  Straffebestemmelser.
  https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=138178#Afs5

  "§ 75. En autoriseret sundhedsperson, der gør sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed, straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder."

  Dertil har vi Sundhedsstyrelses Tilsyn, som skal overvåge dette og gribe ind, bla hvis de får kendskab til uregelmæssigheder i pressen eller gennem indberetninger gennem UTH. Utilsigtede Hændelser.

  Sundhedsstyrelsens Tilsyn med autoriserede sundhedspersoner.
  http://stps.dk/da/sundhedsprofessionelle-og-myndigheder/tilsyn-med-sundhedspersoner

  For kort siden side gik jordemødrene ud i offentligheden med deres problemer, fremstillede små film af deres trætte hævede fødder og gjorde offentligheden opmærksom på, at de havde travlt, var stressede og ikke kunne nå at tage blodsukker på nyfødte spædbørn, som reglerne sige de skal, før 3 timer efter fødslen.

  Som tidligere bruger af intensiv afdeling og med børnebørn som skal fødes, er jeg ikke interesseret i hverken jordemødres eller sygeplejerskers arbejdsretslige problemer, som burde løses inden for jeres egne 4 vægge, gennem det fagretslige system.

  Så længe jeg ser, at sygeplejersker, med hævede fødder, går direkte fra daghold til nathold med overarbejde i overleveringen, uge efter uge, så har hver enkelt af jer selv et medansvar for jeres stressede dagligdag.

  Men bland aldrig jeres fagretslige problemer ind i problemstillingen med jeres pligt til at sige fra, som AUTORISERET sundhedsperson. Det er ynkeligt!

  Jeg, som patient forventer, kræver, at hver enkelt af jer ikke bedøver mig yderligere, udelukkende pga din travlhed. Jeg kræver at du som jordemoder udføre de opgaver som høre sig til under en fødsel og ikke blander din personlige stressede manglende fagretslige problemer og udføre opgaverne som du har pligt til.

  Jeg kræver du bruger UTH systemet som Folketinget har pålagt dig, hver gang og ikke efter hvor travlt du har, pålagt dig af ledere som ikke sidder ved din side, hvis uheldet er ude og du sidder over for Disciplinærnævn hvor du kan komme til patienternes kendskab med navn nævnelse. Naturligvis! Ja, du kan miste din autorisation og levebrød.

  Først den dag, at alle sygeplejersker og jordemødre forstår, at de er autoriserede sundhedspersoner, med PERSONLIGT ansvar for lovgivningen og har magten og retten til at sige fra.

  Som denne unge sygeplejerske så flot beskriver og viser at hun kan navigere i det sundhedsvæsen, hvor hun er ansat som AUTORISERET sygeplejerske.

  http://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE8936756/claus-hjort-frederiksen-du-kan-ikke-effektivisere-mig/

  Først der har finansministeren et problem, som ikke kan løses ad sædvanlig vej og være tvunget til at normerer efter behov.

  MVH

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også