Astrid Krag: En patient er ikke en diagnose med ben

Læger og andre sundhedspersoner skal blive bedre til at lytte til patienterne og inddrage dem i eget behandlingsforløb. Derfor vil regeringen udforme en ny strategi, der bl.a. skal sikre, at patienters og pårørendes behov og ressourcer bringes mere i spil i sundhedsvæsnet.

Alle dele af sundhedsvæsnet er repræsenteret, når sundhedsminister Astrid Krag i dag på en konference skal drøfte, hvordan man kan blive bedre til at inddrage patienter og pårørende i sundhedsvæsnet.

På konferencen, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed har arrangeret i samarbejde med Sundhedsministeriet, får deltagerne mulighed for at udveksle erfaringer og synspunkter om patientinddragelse og levere input til regeringens kommende strategi på området, som præsenteres i det nye år.

Og sundhedsministeren håber, at strategien og arbejdet med den kan sætte yderligere fart op i den kulturændring, der i øjeblikket er i gang i sundhedsvæsnet, så læger og andre sundhedspersoner i endnu højere grad tager patienter og pårørende med på råd, når de beslutter, hvilken behandling der er den bedste for den enkelte patient:

"I sundhedsvæsnet er der en risiko for at komme til at betragte patienterne som diagnoser med ben. Tilgangen til patienter og pårørende har heldigvis ændret sig, og i dag er der en langt større forståelse for, hvor vigtigt det er, at patienterne inddrages. Alligevel hører man fortsat, at patienter og pårørende oplever, at der ikke bliver lyttet tilstrækkeligt til dem", siger sundhedsminister Astrid Krag og fortsætter:

"Derfor skal læger og andre sundhedspersoner blive endnu bedre til at sætte sig i patienternes sted, lytte og tale et sprog, som alle forstår. Det vil blandt andet give lægerne, der er i de faglige eksperter, og patienterne, som er eksperter i eget liv, langt bedre mulighed for i fællesskab at træffe beslutninger om behandlingsforløbet", siger sundhedsministeren.

Kort om konferencen 'Fælles beslutningstagning'

Regeringen har i sundhedsudspillet ’Mere borger, mindre patient’ afsat 20 mio. kr. i perioden 2014-2017 til en strategi for inddragelse af patienter og pårørende i sundhedsvæsnet.

Som led i arbejdet med strategien har sundhedsministeren i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed indbudt repræsentanter for regioner, kommuner, patientforeninger mv. til en konference, hvor deltagerne bl.a. skal drøfte, hvordan man i højere grad inddrager patienter og pårørende i eget behandlingsforløb.

Konferencen ’Fælles beslutningstagning’ finder sted 5. november på Hotel Scandic, Vester Søgade 6, i København, fra kl. 12 til 16.

Læs programmet for konferencen

 

Emneord: Sundhed, Pårørende, Patienter, Astrid Krag, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Patientinddragelse
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.11.13 Jens Kramhøft
  patientinddragelse

  Ingen tvivl om, at det er meget vigtigt, at inddrage patient og pårørende i udrednings/behandlingsforløb, og det gennemfører mange sundhedspersoner da også. Imidlertid kan der ofte være alt for store forventninger - til dels betinget af mediernes og forskernes udmeldinger om muligheder, som alt andet lige først er tilgængelige om mange år. Det er vanskeligt at forklare dette til en patient som naturligt ønsker sig et godt resultat her og nu. Behandleren kan forklare og fortælle f.eks.procenter, men det kan ikke bruges for den enkelte patient. Uanset en lav % for episoden, så vil den der rammes jo føle det som 100%. Det er vigtigt at der er forståelse for denne problemstilling. Der er en stigende og ofte for høj forventning til mulighederne. Når så det ikke virker, må der være sket noget kritisabelt. Alle kan blive bedre til kommunikation - også patienterne

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.