Astronomer finder ti nye planeter med mulighed for liv

Nasa har med Kepler-teleskopet opdaget ti nye klippeplaneter, som kan have flydende vand og dermed liv.

Ti nye jordlignende planeter, som muligvis har de rette betingelser for potentielt at huse liv, er fundet uden for vores solsystem. 

Det oplyser det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 


I alt har astronomer gennem Kepler-teleskopet observeret 219 nye himmellegemer, som kandiderer til at være planeter. Det er sket ved at afsøge en meget lille del af stjernebilledet Cygnus (Svanen på dansk, red.).

Heriblandt befinder de ti sig i den såkaldt beboelige zone. 

Det er klippeplaneter, der befinder sig i en afstand fra deres stjerne, som svarer nogenlunde til Jordens afstand fra Solen og med nogenlunde samme størrelse og temperatur som på vores planet. Dermed kan der potentielt være vand på overfladen. 

Tilstedeværelse af vand anses af videnskabsfolk som en afgørende betingelse for liv. 

- Er vi alene? Måske har Kepler i dag indirekte fortalt os, selv om vi har brug for bekræftelse, at vi ikke er alene, siger Mario Perez, en af forskerne bag opdagelserne.

En astronom uden tilknytning til Nasa er enig i, at håbet om at finde liv andre steder, er øget. 

- Det indikerer, at planeter på størrelse med Jorden i den beboelige zone omkring sollignende stjerner ikke er sjældne, siger Avi Loeb fra Harvard-universitetet til nyhedsbureauet AP. 

Med hjælp fra Kepler-teleskopet gik Nasa i 2009 i gang med at undersøge, om jordlignende planeter er almindelige eller en sjældenhed uden for vores solsystem. 

Siden har teleskopet spottet 2335 planeter og 1699 mulige planeter. Ud af de i alt 4034 befinder omkring 50 sig i den beboelige zone. 

Medregnes observationer fra andre teleskoper har videnskabsfolk bekræftet eksistensen af cirka 3500 planeter uden for solsystemet. 

Før Kepler-teleskopet blev taget i brug, vurderede astronomer, at hyppigheden af jordlignende planeter ville være cirka én procent af antallet af stjerner. 

Men den vurdering er revideret, oplyser Alan Boss, der er astronom ved Carnegie Institution. 

På en Kepler-konference i weekenden i Californien gik snakken blandt deltagerne på, at tallet snarere er tæt på 60 procent, fortæller han til AP.

 

FAKTA: Nasa-projekt har kortlagt tusindvis af planeter

Det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, har sent mandag offentliggjort, at det har opdaget 219 nye mulige planeter uden for vores solsystem. Ti af dem menes potentielt at kunne rumme liv.

Få her et overblik over Nasas opdagelser:

* Nasa begyndte i 2009 at undersøge antallet af jordlignende planeter i rummet ved hjælp af agenturets Kepler-teleskop.

* Siden har Nasa med sikkerhed fundet 2335 exoplaneter og yderligere 1699 mulige exoplaneter uden for vores solsystem.

* Exoplaneter er planeter, der kredser om en anden stjerne end Solen. 

* Planeterne er vidt forskellige i både størrelse og type.

* Omkring 50 af de nyfundne planeter findes i den såkaldte beboelige zone. Det vil sige, at størrelse og temperatur kan sammenlignes med vores planet, og at der vil kunne være flydende vand og dermed liv.

* Kepler-rumteleskopet søger efter planeterne ved at observere mikroskopiske ændringer i stjerners lysstyrke, når en planet krydser ind mellem teleskopet og stjernen.

* Det er ikke kun Kepler, der leder efter nye planeter. Astronomer har bekræftet, at der findes i alt 3600 exoplaneter, hvoraf omkring 62 kan rumme liv.

* Engang vurderede astronomer, at hyppigheden af jordlignende planeter ville være cirka én procent af antallet af stjerner. Men på en amerikansk Kepler-konference i weekenden gik snakken om, at tallet snarere er tæt på 60 procent.

Kilder: Nasa, AP.

/ritzau/

 

Emneord: Ny planet, Kepler, NASA, 200617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.01.21 Bæredygtighed
  Nyt samarbejde skal sikre mere genanvendelse af plastik i landbruget

  Et nyt sektorsamarbejde mellem Miljøministeriet og Landbrug & Fødevarer skal realisere potentialet for mere genanvendelse af landbrugsplastik. Samarbejdet bidrager til klimaindsatsen for en grøn affaldssektor og øget cirkulær økonomi.

 • 25.01.21 Bæredygtighed
  Rige lande forsømmer klimahjælpen til de fattigste

  I dag starter topmødet om klimatilpasning. Udviklingslandene har kurs mod en klimakatastrofe, som kun kan afværges med hjælp fra de rige lande. Men på trods af de riges landes store ansvar for klimakrisen mangler ¾ af finansieringen til klimatilpasning i udviklingslandene.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

  Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vi skal i gang med energiøerne nu

  Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud.

 • 21.01.21 Bæredygtighed
  Internationale eksperter: Danmark har et "unikt system"

  Miljøminister Lea Wermelin gør status over de tre tiltag hun iværksatte på baggrund af kritik af sprøjtemiddelområdet i perioden 2011-2018 fra Rigsrevisionen. Fejl og mangler i Miljøstyrelsen er blevet udbedret, og internationale eksperter har set på det danske system. Flere tiltag igangsættes for at gøre beskyttelsen af vores grundvand endnu bedre.