Atea-direktør truede region med at afsløre luksusmiddage

It-selskabet Atea var så fortørnet over udsigten til at miste Region Sjælland som kunde i foråret 2015, at selskabets direktør truede regionen med at fortælle offentligheden om de luksusmiddage og andre goder, som regionens it-driftschef havde nydt godt af.

Det kommer frem torsdag i Retten i Glostrup, hvor syv mænd og Atea er under anklage i den største sag om bestikkelse i mange år.

Tre af de tiltalte tog som it-driftschef i Region Sjælland, som konstitueret it-direktør i Region Sjælland, og som it-direktør i Rigspolitiet imod dyre rejser og andre goder, hævder Bagmandspolitiet. 

Og samtidig er fire mænd fra Atea og et konkurrerende firma tiltalt som dem, der smurte de offentligt ansatte. Alle nægter sig skyldige.

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

En af de to anklagere er torsdag ved at præsentere sagen for retten og læser højt af en mail, som direktør Morten Felding i juni 2015 sendte til regionens it-direktør. Atea havde netop tabt ræset i et stort udbud fra Region Sjælland.

Ateas pris lød på 146 millioner kroner og var dermed 20 millioner dyrere, end konkurrenten 3AIT havde budt. Dette selskab var netop stiftet af tre udbrydere fra Atea.

I mailen hed det, at regionens it-driftschef var inhabil. Han havde "meget tætte relationer til 3AIT", skrev Felding. Chefen havde for eksempel været på en "ren underholdningstur til Dubai" med de tre mænd fra 3AIT. 

Desuden blev regionen i mailen fortalt om en skjult konto hos Atea, 2840. Herfra blev der betalt middage og andet til for eksempel driftschefen, lød det.

Hvis ikke regionen aflyste udbuddet, var Morten Felding parat til "ultimativt at gå offentligt med historien" - hvilket dog ikke skulle opfattes som en trussel.

Regionen sendte straks mailen videre til en politiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som få dage forinden havde fået en anmeldelse om, at regionen var udsat for "alvorlig besvigelse." 

Kort efter fik Atea sin vilje. Regionen aflyste udbuddet.

I årene forud havde Region Sjælland været topscorer som kunde i det offentlige for Atea. Omsætningen var på 134 og 136 millioner de to foregående år, oplyser specialanklager Jørn Thostrup.

Den skjulte konto 2840 er et omdrejningspunkt i sagen. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea. Men i stedet finansierede kontoen, at nogle af de tiltalte spiste, drak og rejste, mener Bagmandspolitiet.

De fire fra Atea er ikke længere i selskabet.

/ritzau/

Emneord: Atea, Bestikkelse, Region Sjælland, 271017
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også