Avis-ledere: Her er den nye regerings udfordringer

Statsministeren har satset på det sikre med sin rokade. Men hun får svært ved at blive genvalgt, mener avis.

Den nye regering, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede mandag, er temaet i samtlige store avisers lederartikler tirsdag.

Den slankede udgave, uden det socialistiske element i form af SF, betyder, at der er klart bedre muligheder for at lave yderligere reformer, konstaterer Berlingske. Blandt andet af beskæftigelses- og vækstpolitikken samt med erhvervsuddannelserne.

Men vigtigst af alt: Med SR-regeringen er der taget afsked med ideen om en regering baseret på venstrefløjen, konstaterer lederskribenten.

- Status i dansk politik efter de seneste dages kaos og splittelse i SF er nu, at hvad angår den økonomiske politik og erhvervspolitikken, kan kun den borgerligt baserede økonomiske politik samle et flertal i Folketinget, skriver Berlingske.

Men spørgsmålet om vækst eller ej i den offentlige sektor skiller fortsat Folketinget, konstaterer avisen.

Politiken slår fast, at Thorning ikke har taget nogen chancer i sammensætningen af det nye ministerhold.

- Det er ikke de nye ansigters rokade, men primært forfremmelser af loyale og dygtige arbejdsheste i folketingsgrupperne. Rokaden skal signalere stabilitet og samling, og her har Thorning og Vestager ramt skiven. For tiden er ikke inde til testflyvning af talenter, skriver avisen.

Men Thorning får svært ved at vinde det næste valg. Hovedudfordringen bliver nu at få hevet især de vælgere tilbage, som er gået over til Dansk Folkeparti.

- Et stor antal danskere føler, at DF bedst varetager deres interesser. Nogle af de vælgere skal vindes tilbage, hvis SR-regeringen skal blive andet end en historisk parentes, skriver Politiken.

Børsen mener, at det mest kendetegnende ved mandagens præsentation var fraværet af nyheder. Den nye regering arbejder ud fra den fuldstændig samme drejebog som SRSF-koalitionen.

- Eneste tilføjelse er en intetsigende erklæring med titlen "Flere job og bedre velfærd", skriver avisen.

Børsen mener, at det værste scenarie vil være, hvis statsministeren gribes af panik frem mod valget på grund af dårlige meningsmålinger.

Det kan friste Thorning til at gennemføre skattefinansierede velfærdsforbedringer for kernevælgerne eller til en finanspolitisk lempelse med venstrefløjen.

- Uanset at det er i modstrid med den politiske kurs, skriver Børsen.

/ritzau/

Emneord: Regering, Avisledere, Helle Thorning Schmidt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.08.14 Politik
  Finanslovforslag 2015: Flere job

  Selvom det går fremad med dansk økonomi er vi ikke helt ude af krisen endnu. Derfor skubber regeringen forsat bag på økonomien blandt andet ved at fastholde det historisk høje niveau for offentlige investeringer i fx nye veje og broer, opførsel af nye supersygehuse eller renovering af skoler. Og beskæftigelsen er på vej op.

 • 26.08.14 Velfærd
  Finanslovforslag 2015: Bedre velfærd

  Med forslaget til finanslov prioriterer regeringen den fælles velfærd. Der er blandt andet afsat penge til et massivt løft af behandling af kræft og kroniske sygdomme, og der over 2 mia. kr. til psykiatrien. Her kan du læse mere om regeringens fokus på mere velfærd.

 • 26.08.14 Velfærd
  Forslag til finanslov: Et stærkere fællesskab

  Bedre velfærd, flere job og styr på økonomien. Det er nøgleordene for regeringens forslag til finanslov for 2015.

 • 26.08.13 Bæredygtighed
  Regeringen gør alvor af den grønne omstilling

  Med en pulje på 800 millioner kroner i nye midler til miljø-, klima- og naturindsatsen, lægger regeringen op til en grøn Finanslov 2014.

 • 17.06.13 Velfærd
  Digital sundhed får et løft med ny teknologi

  Regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner har netop aftalt en ny fællesoffentlig strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet for 2013-2017.