Avisledere om Trump-sejr: Han ramte folkesjælen

Trump vandt præsidentvalget, fordi han tog amerikanernes bekymringer seriøst, mener flere danske aviser.

USA's 45. præsident hedder Donald Trump. Han overraskede mod forhåndsfavoritten Hillary Clinton ved at fange en stemning i befolkningen. Det skriver Jyllands-Posten i sin leder torsdag.

- Anno 2016 har han ramt den amerikanske folkesjæl bedre end nogen anden, og med sin direkte facon har han demonstreret et politisk talent af de helt store, skriver avisen.

Den holdning bakkes op i Berlingskes leder.


- Donald Trump forstod at tage millioner af amerikaneres bekymringer seriøst. Han brugte hele sin farverige personlighed til at skabe en bevægelse, der formentlig savner sin lige i nyere tid, skriver Berlingske.

Både Berlingske og Jyllands-Posten påpeger, at valgets udfald trækker tråde til sommerens brexit, hvor den britiske befolkning stemte Storbritannien ud af EU. 

- Men hvis de etablerede politikere undlader at tage de medfølgende bekymringer alvorligt, der måtte følge af store forandringer – økonomiske, demografiske, teknologiske – så risikerer de at miste deres ellers så solide greb om magten, skriver Berlingske.

Jyllands-Posten ser også resultaterne fra de to valg som et folkeligt opgør med det politiske system og den politiske elite. I den forbindelse understreger avisen, at den politiske elite har levet "isoleret i osteklokken".

I sin blog på BT tilføjer Olav Skaaning Andersen, ansvarshavende chefredaktør, at Europa har oplevet det samme som amerikanerne med den stigende EU-skepsis.

- En udvikling, der også kom bag på mange skriftkloge og eksperter, skriver han.

I Politikens leder ser man det ikke som en styrkelse, at den 70-årige milliardær har fået amerikanernes opbakning. Tværtimod.

- Intet tyder på, at Donald Trump formår at skabe det, USA – og resten af verden – har brug for: Den fremstrakte hånds politik.

- Verden har brug for et stærkt USA, men USA er med valget af Donald Trump blevet svagere. 

- Det er vanskeligt at se, hvordan det kan gå rigtig godt, men forhåbentlig kommer det ikke til at gå helt galt. Hverken for USA eller for resten af verden, skriver avisen.

I Information bliver det slået fast, at nu hvor vi ved, at Trump vandt, fordi han netop er imod den politiske overklasse, så er det logisk, at Hillary Clinton skulle tabe.

- Hun er ikonet på en politisk overklasse, som er blevet rig på at regere og har lavet hemmelige alliancer. Han er ikonet på et ubehageligt, skamløst had til det politiske system, skriver avisen.

- Hun var den ultimative insider, mens han bliver den første præsident i USA’s historie, der hverken har haft en karriere i militæret eller i politik, den ultimative outsider.

/ritzau/

Emneord: Donald Trump, Præsidentvalg, USA, Udland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.11.16 Dorte Erlingsson adfærds konsukent i holistiskhed
  Håb

  Først så vil jeg gerne sige, at det er glædelig, at man fra aviserne side selv er komme frem til den erkendelse, at politikkerne selv har skabt det  jeg oplever håb, for det her fortæller, at mennesket selv begynder at tage ansvar!!!
  Der er nok ikke den store forskel, for vælgerne, for mennesket er det meste destruktive tænkende væsen på jorden og det er det man sidder i konkernes af. Et tilbage fald er ofte tegn på frem gang. Men hvis man ikke modtager og ser læren, ja så giver det blot og tur mere i karruselen. Man taler om tillid i politik, men man ved ikke hvordan man lever den? Tillid er at befolkning selv kan tage valg og beslutninger, men det man gør, er det modsatte, man tager valget fra mennesket, alt hænger sammen, jeg gør det kort, for det er blot for, at give en forståelse for hvordan man skaber. (skabelsen)
  Det er her man kan tale om tiltrækningskraften, man skaber problemer og udfordringer for at lære af dem, ikke for af finde en løsning, hvis man vil finde en løsning, som er det hele verden er bygget op på, ja så har bygget en lort eller et sumpområde hvor fundamentet ikke er ind takt og derfor vil vælte hele tiden, for igen at vælte. Mørket tiltrækkes af lyset og lyset tiltrækkes mørket. Det er et nyt mind sæt der skal til.
  Det handler om FØLELSE INTELLIGENS
  Hvordan får vi VÆRDIER ind i vores samfund
  Ordets og tankens kraft (tiltræknings kraften)
  Man høster som man sår. God dag

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.