Bankerne smækker kassen i for firmaer i Udkantsdanmark

Bankerne bidrager til den onde spiral ved at forskelsbehandle virksomheder i yderområder, siger minister.

Bankerne forskelsbehandler små virksomheder, som får en hårdere behandling, hvis de ligger i Udkantsdanmark.

Det fastslår tænketanken Kraka i en ny analyse af bankernes kreditgivning før og efter krisen, skriver Jyllands-Posten.

Små virksomheder placeret i Udkantsdanmark fik i 2009/10 - det vil sige efter, at finanskrisen fik bankerne til at stramme op - bevilget lån hver anden gang, de ansøgte i banken. 


Virksomheder med samme soliditet, som ikke ligger i Udkantsdanmark, fik grønt lys til låneansøgninger i otte af 10 tilfælde. Den forskel er ifølge Kraka signifikant, og det er en skævhed, som minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) kritiserer.

Læs også: De mange bække små - SMV'er bidrager til en bæredygtig fremtid

- Jeg er skuffet over, at bankerne ikke vurderer virksomhederne ud fra deres effektivitet, omkostninger og indtjening frem for deres postnummer. Så bidrager man til den onde spiral, for hvis ikke virksomheder kan få kredit og investere, kan de ikke sikre deres fremtid, siger han til Jyllands-Posten.

Kraka peger på, at det er et forhold, som kan have konsekvenser, fordi en del af de små virksomheder er vigtige for erhvervslivets udvikling.

- Det er et problem, at små virksomheder i Udkantsdanmark har svært ved at få kredit, fordi de som en del af vækstlaget kan være med til at skabe arbejdspladser, siger Jens Hauch, sekretariatschef i Kraka til avisen.

Holdningen i bankerne kan være med til at få endnu flere folk til at flytte fra yderområderne, advarer Dansk Erhverv. 

Organisationen understreger betydningen af, at sunde virksomheder har de samme muligheder, uanset hvor de ligger. Ellers ender det med en polarisering af landet med to-tre områder, hvor virksomheder har muligheder. 

- Der sker en migration fra land til by, og den udvikling skal vi forsøge at dæmme op for. Derfor er det ekstra problematisk, hvis virksomheder ikke kan få kredit, siger Christian Ingemann, direktør i Dansk Erhverv. 

/ritzau/

Emneord: Banker, Udkantsdanmark, Kraka, Carsten Hansen, Christian Ingemann, SMV'er
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.06.15 Politik
  Udligning til debat på Folkemødet

  Fredag eftermiddag blev der på Folkemødet på Bornholm krydset politiske klinger om den danske kommunale udligningsmodel.

 • 12.03.15 Infrastruktur
  KL vil skabe vækst og udvikling i hele landet

  Med et nyt debatoplæg giver KL et sammenhængende bud på, hvordan vi kan skabe vækst og udvikling i hele landet. Vi skal både styrke vækstcentrene og skabe bedre rammer for landdistrikter.

 • 19.12.14 Politik
  Nej til øget landsudligning

  Det er ikke rigtigt, at den nuværende udligningsordning betyder, at hovedstadskommunerne kan opretholde et betydeligt højere serviceniveau end resten af landet. Påstanden om, at udligningen favoriserer hovedstadsområdet, kommer fra otte jyske kommuner, der har sat gang i en kampagne for at øge landsudligningen. Økonomi- og Indenrigsministeriets egne nøgletal for serviceniveau viser derimod, at kommunerne i hovedstadsområdet stort set har samme serviceniveau, som resten af landets kommuner.

 • 29.09.14 Politik
  Almene boliger i kommunernes mindre byer er truet af kollaps

  Seks midt- og vestjyske kommuner beder Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, om at finde en national løsning for at afværge økonomisk usikker fremtid for lejerne.

 • 18.09.14 Infrastruktur
  Brosbøl: Kystkommmuner skal tænke stort

  Miljøminister Kirsten Brosbøl inviterer nu alle kystkommuner i Danmark til at indsende visionære og ambitiøse projektansøgninger, der kan være med til at tiltrække flere turister.