Barneskjul udløser betinget fængsel til mor og mormor

En mor og en mormor idømmes betingede fængselsstraffe for at have gemt en femårig dreng for myndighederne. Præst, der hjalp, er allerede dømt.

På præstegården i Tyvelse Sogn på Midtsjælland blev en femårig dreng gemt for myndighederne sidste år i april.


Mandag er drengens mor og mormor ved Retten i Næstved fundet skyldige i at skjule drengen for at forhindre, at han kom i Næstved Kommunes varetægt.

Den 40-årige mor idømmes 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste, mens dommen over mormoren lyder på 14 dages betinget fængsel.

- Retten finder, at hun ikke er egnet til at yde samfundstjeneste, siger dommer Tinne Thomassen og henviser til den 62-årige kvindes svage helbred.

Henvendt til barnets mor siger dommeren:

- Vi betragter dig som hovedkvinden i sagen.

Sognepræsten i Tyvelse, Vagn Birk Jensen, lod den femårige dreng bo hos sig i håb om, at kommunen ville omgøre en beslutning om at tvangsfjerne drengen fra hans mor.

Først opholdt drengen sig otte dage i præstegården, og derefter blev han kørt til præstens sommerhus i Rørvig sammen med sin mor og mormor.

Præsten, som også er provst i Næstved, blev i juni idømt 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for sin rolle i sagen.

Dommeren forklarer, at barnets mor får en mildere straf end præsten, fordi hun har været følelsesmæssigt påvirket og derfor har "et større spillerum".

Begge kvinder nægtede sig skyldige forud for dommen. Men begge modtog dommen.

Det var netop anklagemyndighedens ønske, at de tiltalte blev dømt for at have unddraget Næstved Kommunes beslutning om at tvangsfjerne drengen - også selvom de var i chok efter kommunens afgørelse.

- Tvangsfjernelse er et voldsomt indgreb. Men vi kan ikke have et system, hvor man ikke efterlever de afgørelser, som myndighederne træffer, sagde anklageren i retten.

På den anden side satte morens forsvarer, advokat Michael Nauman, blandt andet spørgsmålstegn ved, om barnet overhovedet burde fjernes.

- Lægen var på ingen måde bekymret. Han havde jævnligt set familien, sagde Michael Nauman om familiens praktiserende læge, som vidnede i retten.

/ritzau/

Emneord: Tvangsfjernelser, Socialkrise, Samfundstjeneste
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også