Barsk præsidentdebat i Frankrig: Du gentager din fars løgne gennem 40 år

Det var en hed valgdebat, der udspillede sig i Frankrig tirsdag aften, hvor præsidentkandidaterne mødtes.

Alle præsidentkandidater ved det kommende franske valg deltog i en tv-debat tirsdag aften, hvor de kunne give forskellige bud på, hvordan de vil håndtere posten som præsident.

- Jeg vil genrejse den franske optimisme, sagde den 39-årige moderate kandidat Emmanuel Macron, der er favorit til at tage sejren ved valget.

Især lagde Macron vægt på, at erhvervslivet skal smøres.


- Vi skal investere for at få maskinen til at køre igen, sagde Macron. 

Det højrenationale Front Nationals leder, 48-årige Marine Le Pen, sagde, at Frankrig skal bekæmpe "den ukontrollerbare globalisering". Blandt andet ønsker Le Pen, at Frankrig trækker sig ud af EU.

Den tidligere premierminister François Fillon, der er under pres, efter at han er blevet tiltalt for misbrug af offentlige midler, talte mest om at genoprette økonomien.

63-årige Fillon talte om at betale af på gælden og skabe job til de ti procent arbejdsløse franskmænd.

Det hårdeste sammenstød fandt sted mellem Macron og Le Pen. Her angreb Macron sin modstanders plan om at trække Frankrig ud af eurosamarbejdet og vende tilbage til møntfoden franc.

- Det fru Le Pen foreslår, er at reducere det franske folks købekraft. Hvis vi trækker os fra euroen, fører det til mindre købekraft for arbejdere og dem med en opsparing, sagde Macron.


Macron beskyldte også Le Pen for at ville starte en "økonomisk krig" med Frankrigs naboer. Han tordnede mod det, han kaldte "nationalisme" i Europa, som tidligere har splittet kontinentet.

Le Pen tog til genmæle ved at angribe EU, som hun mener, at Macron forsvarer uden forbehold.

- Du gentager de løgne, vi har hørt i 40 år, og som vi har hørt fra din fars mund, svarede Macron, der henviste til Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, som grundlagde Front National.

Ifølge målinger ligger Le Pen og Macron tæt i valgets første runde, der finder sted 23. april. Macron står dog til at vinde stort i valgets anden runde.

/ritzau/AFP

Emneord: Præsidentvalg, Frankrig, Udland, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Højrenationalister, Europæisk samarbejde
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også