Bedre kontrol med private behandlingssteder

Kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder skal fremover offentliggøre Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter på deres hjemmesider. Og forsikringsselskaberne og regionerne forpligtes til at give oplysninger om patienterstatningsudbetalinger, der overstiger gennemsnittet, til Sundhedsstyrelsen. Initiativerne skal styrke patientsikkerheden på private behandlingssteder.

Fremover bliver det sværere for kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder at skjule, hvis de ikke lever op til Sundhedsstyrelsens grundlæggende krav til patientsikkerheden.
Med et nyt lovforslag, som Folketinget i dag har 1. behandlet, forpligter sundhedsministeren private behandlingssteder til at offentliggøre rapporter om Sundhedsstyrelsen tilsynsbesøg:  

”Det er så vigtigt, at vi som borgere kan føle os trygge ved sundhedsvæsnet, og det kræver åbenhed. Når man går på en restaurant, kan man se, om tingene i orden på det pågældende sted, fordi vi har en Smiley-ordning. Sådan skal det også være, hvis man overvejer at få en ansigtsløftning, en fedtsugning eller et andet kosmetisk indgreb. Og vi har desværre set for mange eksempler på, at plastikkirurger sjusker med patientsikkerheden, og det vil jeg gøre noget ved med det her forslag”, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

Hvis behandlingsstederne ikke stiller tilsynsrapporterne til rådighed for offentligheden, kan de få en bødestraf. Det er en stramning af reglerne i forhold til det lovforslag, der blev fremsat 30. januar i Folketinget.

Endelig forpligtes regionerne og forsikringsselskaberne til at informere Sundhedsstyrelsen, hvis et privat behandlingssted begår så mange fejl, at de samlede erstatningsudbetalinger til patienterne overstiger det gennemsnitlige erstatningsniveau for behandlingssteder.

”Patienter skal trygt kunne lade sig behandle i sundhedsvæsnet, også på private behandlingssteder. Og hvis der er noget galt et sted, så er det vigtigt, at der bliver rettet op på forholdene. Oplysninger om patientskadeudbetalinger kan ikke stå alene. Men sammen med klagesager fra Patientombuddet, omtale i medierne og andre informationer kan de give et samlet billede af, om et behandlingssted har problemer med patientsikkerheden. Og det gør det nemmere for Sundhedsstyrelsen at gribe ind over for private behandlingssteder, der sjusker med patienternes sikkerhed”, siger Nick Hækkerup.

Læs 'Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed' (L 126)

Emneord: Sundhed, Private behandlingssteder, Tilsyn, Nick Hækkerup, Kosmetiske klinikker, Erstatning
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.

 • 12.02.16 Politik
  Nu bliver det risikobaseret: Løhde justerer sundhedstilsyn

  Fremover skrues der op for tilsynet med de behandlingssteder, der udgør en reel fare for patientsikkerheden, og ned for de faste, tilbagevendende tilsynsbesøg på eksempelvis private sygehuse, kosmetiske behandlingssteder og plejehjem.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 18.05.15 Velfærd
  Flere KOL-patienter bliver indlagt akut på sygehusene

  Flere borgere med lungesygdommen KOL bliver indlagt akut på sygehusene, viser nye tal. Sundhedsministeren vil vende den negative udvikling med en national satsning på lungeområdet og personlig støtte til de hårdest ramte KOL-patienter.

 • 11.11.14 Velfærd
  Ny finanslovaftale: 6,5 milliarder kroner til sundhed

  Regeringen har i dag forhandlet en delaftale om finansloven for 2015 på plads med SF og Enhedslisten, der betyder, at sundhedsområdet får tilført et større milliardbeløb de kommende fire år.