Bedre kontrol med private behandlingssteder

Kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder skal fremover offentliggøre Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter på deres hjemmesider. Og forsikringsselskaberne og regionerne forpligtes til at give oplysninger om patienterstatningsudbetalinger, der overstiger gennemsnittet, til Sundhedsstyrelsen. Initiativerne skal styrke patientsikkerheden på private behandlingssteder.

Fremover bliver det sværere for kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder at skjule, hvis de ikke lever op til Sundhedsstyrelsens grundlæggende krav til patientsikkerheden.
Med et nyt lovforslag, som Folketinget i dag har 1. behandlet, forpligter sundhedsministeren private behandlingssteder til at offentliggøre rapporter om Sundhedsstyrelsen tilsynsbesøg:  

”Det er så vigtigt, at vi som borgere kan føle os trygge ved sundhedsvæsnet, og det kræver åbenhed. Når man går på en restaurant, kan man se, om tingene i orden på det pågældende sted, fordi vi har en Smiley-ordning. Sådan skal det også være, hvis man overvejer at få en ansigtsløftning, en fedtsugning eller et andet kosmetisk indgreb. Og vi har desværre set for mange eksempler på, at plastikkirurger sjusker med patientsikkerheden, og det vil jeg gøre noget ved med det her forslag”, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

Hvis behandlingsstederne ikke stiller tilsynsrapporterne til rådighed for offentligheden, kan de få en bødestraf. Det er en stramning af reglerne i forhold til det lovforslag, der blev fremsat 30. januar i Folketinget.

Endelig forpligtes regionerne og forsikringsselskaberne til at informere Sundhedsstyrelsen, hvis et privat behandlingssted begår så mange fejl, at de samlede erstatningsudbetalinger til patienterne overstiger det gennemsnitlige erstatningsniveau for behandlingssteder.

”Patienter skal trygt kunne lade sig behandle i sundhedsvæsnet, også på private behandlingssteder. Og hvis der er noget galt et sted, så er det vigtigt, at der bliver rettet op på forholdene. Oplysninger om patientskadeudbetalinger kan ikke stå alene. Men sammen med klagesager fra Patientombuddet, omtale i medierne og andre informationer kan de give et samlet billede af, om et behandlingssted har problemer med patientsikkerheden. Og det gør det nemmere for Sundhedsstyrelsen at gribe ind over for private behandlingssteder, der sjusker med patienternes sikkerhed”, siger Nick Hækkerup.

Læs 'Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed' (L 126)

Emneord: Sundhed, Private behandlingssteder, Tilsyn, Nick Hækkerup, Kosmetiske klinikker, Erstatning
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.